Dierenopvangcentrum Groningen kan energierekening niet meer betalen: ‘Gaan het niet redden zo’

Verzwakte egels, alleen gelaten slangen en aangevallen vogels. Bij Dierenopvangcentrum Groningen worden ze al meer dan 30 jaar liefdevol opgevangen en verzorgd. De stichting kan de energierekening niet meer betalen en is radeloos. 

‘Ik ben elke dag bezig met de opvang en de verzorging van de dieren. Ik doe dit al 20 jaar dus dit doet me echt wat’, vertelt Sandra Beijert van het Dierenopvangcentrum. De stichting betaalde voor de energiecrisis 688 euro per maand, dit is nu verhoogd naar 3150 euro per maand. ‘Wij kunnen het maandbedrag wel omlaag zetten maar dan krijgen we aan het einde van het jaar een rekening van rond de 30.000 euro. Dat moeten we dan bijbetalen.’

Ook beheerder André Kerkhof is aangeslagen. Hij werkt al meer dan 30 jaar voor de stichting en ziet zichzelf niet iets anders doen. ‘Dit is mijn leven hier. Ik wil echt niet stoppen, wat moet ik anders?’, vraagt hij zich geëmotioneerd af.

De stichting krijgt geen subsidie van de gemeente en een eventueel energieplafond dekt ook niet alle kosten. Zelf proberen ze al te verduurzamen, maar ook dat is niet voldoende. ‘We zijn met verduurzamen al een heel jaar bezig. Kachels uit en lampen uit, maar met de huidige energieprijzen maakt dat niet veel uit’, zegt Beijert.

De stichting hoopt dat door giften het dierenopvangcentrum kan blijven voortbestaan. Er is een crowdfundactie opgezet.