“De petitie voor Backbone heeft iets teweeg gebracht, nu hopen op mooie woorden van de wethouder”

nieuws
Foto: google maps

De toekomst van Travertijnstraat 12, het huidige Backbone. Er is al veel over gezegd en geschreven. De fracties van D66, Partij voor de Dieren en Stadspartij 100% Groningen springen nu opnieuw in de bres. Peter Loef van Backbone is onder de indruk.

Hoi Peter! Backbone is een broedplaats, waarbij jij één van de ondernemers bent die van het gebouw gebruik maakt. Hoe kijk je tegen het laatste nieuws aan?
“We hebben de afgelopen periode echt iets bewerkstelligd. En daar willen we jullie van OOG Tv, maar ook zeker de andere media, heel erg voor bedanken. De media nam de moeite om bij ons te kijken en gaf de gelegenheid om ons verhaal te vertellen. En dat is niet onopgemerkt gebleven. Gisteren hebben we bijvoorbeeld D66-raadslid Maria Martinez Doubiani mogen ontvangen. Zij wilde hier met eigen ogen eens komen kijken. Dat was een heel prettig bezoek.”

Je vertelt dat er iets bewerkstelligd is. Daarbij doel je volgens mij indirect ook op de petitie …
“Klopt. We hebben een aantal weken geleden een petitie online gezet voor het behoud van de broedplaatsen in Backbone. We hebben ruim 1.800 handtekeningen opgehaald. We zijn overweldigd en diep onder de indruk. Door het aantal, maar ook door de verhalen die ons bereikt hebben. Backbone heeft sinds 2016 voor heel veel mensen iets betekend. Handtekeningen werden in het hele land gezet. Al die handtekeningen laten denk ik de waarde van dit pand zien, en laten zien dat het toekomstbestendig is.”

Die handtekeningen hebben jullie gisteren overhandigd aan de raadsleden. Hoe is dat gegaan?
“Ik vond het een erg prettige bijeenkomst. Ik heb met veel politici gesproken. Dat waren fijne gesprekken. De raadsleden en fractievoorzitters waren oprecht geïnteresseerd en nieuwsgierig.”

Een half jaar geleden is er ook een aantal keren gesproken over de toekomst van Backbone naar aanleiding van vragen van Partij voor de Dieren. Andere partijen leken toen niet geïnteresseerd …
“Ik denk wel dat er iets veranderd is. Men heeft nu heel duidelijk voor ogen dat er in Trav 12 ongeveer 150 ondernemers zitten. Beginnende ondernemers die een belangrijke stempel drukken op de stad en een belangrijke functie vervullen in de wijk Vinkhuizen. De festivals van morgen worden in Backbone bedacht. De bedrijven die volgende week hoge ogen gooien zijn gisteren in Backbone gestart. Groningen wil zichzelf promoten als City of Talent. Backbone is dat. Het is een ravelrand, maar een stad als Groningen heeft ravelrandjes nodig.”

D66, PvdD en Stadspartij 100% voor Groningen hebben inmiddels vragen gesteld aan het gemeentebestuur. Onder andere over de waarde maar ook over de toekomst. Zijn dat de juiste vragen?
“Ik denk het wel. De Plekkenmakers, een bureau dat door de gemeente is ingehuurd om te kijken naar de gebiedsontwikkeling, heeft gezegd dat wat wij doen heel goed in de nieuwe wijk een plek zou kunnen krijgen. Trav 12 zou in die wijk misschien wel het bloeiende middelpunt kunnen worden. Het gebouw is een eyecatcher. Maar je ontkomt er niet aan dat er wel wat aan het gebouw zal moeten gebeuren. We hebben het dan over opknapwerkzaamheden maar ook over het saneren van asbest dat in het pand zit verwerkt.”

Hoe bedoel je dat precies?
“Nou. Stel dat het gebouw met de broedplaatsen behouden blijft. Dat zou natuurlijk super zijn. Maar je ontkomt er niet aan dat er een periode van renovatie zal aanbreken waardoor 150 ondernemers toch tijdelijk op straat komen te staan. Wat moet er in die tussentijd gebeuren? Waar kunnen we dan naar toe? Daar ben ik wel heel benieuwd naar. En daarbij gaat het indirect ook over het broedplaatsenbeleid in de gemeente. Je ziet dat broedplaatsen een succes zijn. De huidige gebouwen, en dan heb ik het ook over de Biotoop in Haren, zijn tijdelijke constructies. Ik denk dat de gemeenteraad echt na moet gaan denken hoe er voor de lange termijn iets geregeld wordt. Hoe broedplaatsen verankerd kunnen worden.”

Morgen worden de vragen behandeld door het gemeentebestuur. Hoe ga je het beleven?
“Wij willen morgen met zoveel mogelijk mensen naar het Stadhuis. En dan heb ik het behalve over Trav 12 ook over Trav 6. Dat is het voormalige gebouw van het Alfa-college dat ook in gebruik is als broedplaats. En we hopen dat we morgen echt mooie dingen gaan horen van de wethouder. Ik hoop dat de wethouder de waarde van broedplaatsen inziet, dat de waarde van Backbone gezien wordt, dat er gezegd wordt dat we onze plek verdienen. Dat hoop ik echt.”