Dagbesteding Kraack breidt uit: ‘Hoe mensen met een beperking hier tot bloei komen, is prachtig’

nieuws

De creatieve dagbesteding Kraack aan de Heratemaheerd bestaat in november vijf jaar. En dat is volgens oprichtster Sanne Jonkers niet het enige feestelijke nieuws.

Hoi Sanne! Ik heb begrepen dat jullie uit gaan breiden hè?
“We zijn vijf jaar geleden inderdaad begonnen met onze creatieve dagbesteding. En eigenlijk gaat het vanaf het begin heel goed. Er is veel animo en wat we aanbieden wordt breed gewaardeerd. Je kunt het vergelijken met een olievlek waarbij de naamsbekendheid steeds verder begint te reiken. De dagbesteding bieden we echter op vier dagen in de week aan. In het verleden hebben we wel eens vaker de vraag gehad of die vijfde dag, de donderdag, er niet bij kan. En daar hebben we nu voor gekozen. Dus vanaf november zijn we vijf dagen open. Dat is heel spannend, maar we zijn ook heel blij, omdat dit altijd al een wens is geweest.”

Een extra dag toevoegen lijkt me ook niet zo makkelijk …
“Als je denkt dat het inderdaad alleen het openen van een deur is, dan zit je mis. Bij een dagbesteding heb je ook begeleiding nodig. Het moet goed geregeld en georganiseerd zijn. Op dit moment hebben we een vacature open staan waarbij we iemand zoeken die dit voor twee dagen in de week kan doen, maar door te schuiven en te puzzelen kunnen we in november al naar vijf dagen gaan. Dat is een hele mooie toevoeging, omdat we daarmee een groter aanbod aanspreken. In het verleden moesten we wel eens ‘nee’ verkopen als er naar de donderdag gevraagd werd. Dat hoeft nu niet meer.”

We hebben het over Kraack. Ik denk dat veel mensen niet weten wat dat is …
“Kraack is een werkpodium. Door veel mensen wordt theater en dans gezien als iets voor de hobby, met name bij mensen met een zorgvraag. We hebben het dan over mensen die een verstandelijke beperking hebben. Wij bewijzen met onze theaterwerkplek het tegendeel. Eigenlijk kun je zeggen dat wij iets unieks aanbieden. Als je kijkt naar dagbestedingen dan bevindt zich dat meestal in een bepaald soort stramien. Bij ons is theater, met ook dans en muziek, het hoofdaanbod.”

Als ik aan theater denk, dan denk ik aan mimiek, communicatie maar ook beweging …
“Het is inderdaad een heel breed palet dat je aanspreekt. Het is een uitlaatklep die veel oplevert. Sommige deelnemers ken ik ondertussen al vijf jaar. Op de eerste dag dat ze hier binnenstapten, vertelden ze dat ze het leuk vonden om te verkleden. Als je ziet wat ze in de afgelopen vijf jaar bereikt hebben, hoe ze gewerkt hebben aan hun zelfvertrouwen, dat is zo prachtig. Er staan zulke mooie mensen op ons podium. Ze vertellen ons ook vaak dat ze bij ons hun beperking kwijtraken. Dat het voelt alsof ze geen beperking hebben. Dat is zo fijn om dat dan te horen. Het zijn hele mooie ontwikkelingen. Dat wordt door henzelf gezien, maar ook door hun begeleiders.”

Er gebeurt veel op jullie podium waarbij jullie zo nu en dan ook voorstellingen geven voor het publiek hè?
“Wij maken inderdaad theatershows die te zien zijn op bijvoorbeeld WinterWelvaart, Koningsdag, en het Cultuurfestival. Je wilt ook niet weten wat er gebeurt als we zoiets aankondigen. Op onze dagbesteding worden veel uren gestoken in de voorbereiding, maar als we dan bekend maken dat er een optreden aan zit te komen, dan is er ontzettend veel enthousiasme. Het is de kers op de taart voor velen.”

Vijf jaar Kraack. Dat zal ongetwijfeld ook groots gevierd worden …
“We gaan het zeker groots vieren. In november zullen we er met onze spelersgroep een feestje van gaan maken. Komend voorjaar vieren we het grote feest, waarbij we het programma op een later moment bekend gaan maken. Dus eigenlijk kun je zeggen dat we dubbel feest hebben. Straks in november, en straks in het voorjaar nog eens.”

In het voorjaar van 2020 haalde Kraack het nieuws toen ze door online lessen toch in bedrijf konden blijven. Verslaggeefster Danja de Jonckheere maakte voor OOG Tv een reportage: