Dag van de Witte Stok: ‘Mensen met simulatiebril de weg laten oversteken om het zelf te ervaren’

nieuws
Foto: Zoetnet via Wikimedia Commons (CC 2.0 SA)

Het is zaterdag de Dag van de Witte Stok. In de binnenstad wordt in de middaguren een actie gehouden die een bijdrage moet leveren aan de bewustwording van mensen met een visuele beperking.

De actie wordt georganiseerd door de Oogvereniging regio Groningen. “Er wordt zaterdag wereldwijd aandacht gevraagd voor blinden en slechtzienden in het verkeer. Wij zullen in de binnenstad een oversteekactie organiseren. Als ervaringsdeskundigen zullen we zelf oversteken en uitleggen hoe we dat ervaren. Aan voorbijgangers willen we vragen of ze bereid zijn om, onder begeleiding, met een simulatiebril of slaapmasker en witte stok in de hand, over te steken. Op die manier kan er zelf ervaren worden hoe is het is om, vertrouwend op andere zintuigen, de weg over te steken.”

Het gebruiken van een witte stok door blinden en slechtzienden is in 1930 in Frankrijk ontstaan. In die jaren telde het land vele duizenden oorlogsblinden als gevolg van de Duitse gasaanvallen. De Parisienne Guilly d’Herbemont maakte zich grote zorgen over het gevaar dat deze mannen dagelijks liepen in het straatverkeer. Haar voorstel om blinde voetgangers met een witte stok het recht van voorrang te geven kreeg gehoor bij de Franse regering. Daarna werd de witte stok ook in andere landen geïntroduceerd. De Internationale Dag van de Witte Stok is in 1964 in Amerika opgericht onder president Lyndon B. Johnson, en is sinds 1970 een jaarlijkse wereldwijde dag die de bewustwording moet vergroten.