Brandweer waarschuwt voor ‘creatieve’ verwarmingsmethodes: ‘Ga niet zelf lopen klooien’

nieuws
Foto: Alf van Beem via Wikimedia Commons (CC 1.0)

Door de hoge energieprijzen en inflatie merkt de Groningse brandweer dat inwoners hun huizen steeds vaker op een ‘creatieve’ manier proberen te verwarmen. De dienst heeft daarop één duidelijke boodschap: doe het niet, het is levensgevaarlijk.

“De laatste tijd zien we af en toe dat mensen creatief worden als ze proberen hun huis te verwarmen”, vertelt woordvoerder Mark Dijkhuis van de Groningse brandweer. “Harde cijfers zijn er nog niet, maar ik kan wel zeggen: het komt vaker voor.”

Onlangs rukte de brandweer zelfs uit naar een adres in Groningen, waar een Stadjer zijn huis warm probeerde te stoken uit een campinggasfles met propaan. Ook ‘creatieve’ stookmethodes komen vaker voor, vertelt de brandweerwoordvoerder. Maar wat de brandweer zoal tegenkomt, is volgens Dijkhuis onbelangrijk: “Als mensen online lezen dat anderen iets hebben geprobeerd, denken er altijd een paar: ik weet wel hoe het goed kan. En dat kan dus niet.”

Het devies is dan ook: ‘doe het niet’. “Als je je zorgen maakt of je kunt je rekeningen niet betalen, zoek hulp”, besluit Dijkhuis. “Er is schuldhulpverlening beschikbaar en ook de gemeente en de energiemaatschappijen kunnen je helpen met een oplossing. Maar ga niet zelf lopen klooien. En als je echt een andere manier van verwarming wil in je huis, huur een professioneel bedrijf in om je te helpen.”