“Belangrijk om ijsbaan Kardinge te verduurzamen, want ijs maken kost veel energie”

nieuws
IJsbaan Kardinge. Foto: Joris van Tweel

Grote onzekerheid bij ijsbanen in het land. De vraag is namelijk hoe lang de ijsbanen open kunnen blijven nu de energieprijzen de pan uit rijzen. Volgens de fractie van de Partij voor de Dieren is het belangrijk om in te zetten op verduurzaming.

“Het maken van ijs kost veel energie”, vertelt raadslid Janette Bosma. “Om die reden zijn we ook altijd heel kritisch geweest op het aanleggen van een tijdelijke ijsbaan op de Grote Markt. Als het gaat om Kardinge: als gemeente is het belangrijk om een ijsbaan te faciliteren. Schaatsen zit immers in ons DNA en verschillende verenigingen maken gebruik van de faciliteiten. Maar of dat ten koste van alles mag gaan? Wij vinden het belangrijk dat het verduurzamingstraject wordt ingeslagen. Dat we op Kardinge kiezen voor minder belastende manieren om ijs te maken. Daar moeten we op inzetten.”

Overdekt maken, zonnepanelen en batterijen plaatsen en warmte vasthouden
IJsbanen kunnen voor diverse opties kiezen om te verduurzamen. Zo kunnen banen volledig overdekt worden, waardoor zon en weersomstandigheden minder invloed hebben op de situatie op de baan. Ook kunnen er zonnepanelen geplaatst worden op of bij een ijsbaan. De elektriciteit die deze panelen opwekken kan opgeslagen worden in batterijen, waardoor de hele dag gebruik kan worden gemaakt van de stroom. Om kou te produceren wordt veel elektriciteit gebruikt. De warmte die bij deze productie vrijkomt wordt vaak via koeltorens afgevoerd, maar er kan ook voor gekozen worden om deze warmte op te slaan, om het bijvoorbeeld te gebruiken voor een zwembad.

“Het zal allemaal veel duurzamer moeten”
Het kostenplaatje voor energie, waar een gemiddelde ijsbaan mee te maken heeft, lag vorig jaar herfst rond de 100.000 tot 150.000 euro per jaar. Als een ijsbaan een vast contract heeft dan zullen de prijzen op dit moment nog rond dit gemiddelde liggen, is het contract afgelopen dan liggen de prijzen veel hoger. Bosma: “Hoe dit bij Kardinge is, dat weet ik niet. Maar ik kan mij de zorgen heel goed voorstellen. En niet alleen ijsbanen hebben deze zorgen, maar ook huishoudens. We zullen ons moeten gaan richten op het duurzame aspect om energierekeningen betaalbaar te houden. Onze partij bestaat dit jaar twintig jaar. Vanaf onze allereerste dag hebben we hier op gehamerd: het inzetten op duurzame energie voor huizen, winkels en faciliteiten. En dit jaar blijkt hoe belangrijk dat is. De urgentie is nu ontzettend zichtbaar.”

VKN: “Als er niets gebeurt dan moeten vanaf januari banen sluiten”
IJsbaan Kardinge opent komend weekend de deuren. Tot en met volgend jaar kan men nog profiteren van een vast energiecontract, daarna is de situatie onzeker. Andere ijsbanen in het land hebben echter hun contract al zien aflopen. Volgens de voorzitter van de Vereniging Kunstijsbanen Nederland, VKN, komen de extra kosten dit jaar uit op 5 tot 8 miljoen euro. “Als er niets gebeurt, dan zal je zien dat er al vanaf januari banen moeten sluiten. Normaal gesproken gaat acht tot tien procent van de kosten naar energie, maar nu schiet dat door naar ongeveer de helft”, laat de voorzitter aan de NOS weten.