Aantal schademeldingen na aardbeving Wirdum loopt verder op naar 343

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Het aantal schademeldingen na de aardbeving van afgelopen zaterdag bij Wirdum is opgelopen naar 343. Dat laat het Instituut Mijnbouwschade Groningen, IMG, maandag aan het einde van de middag weten.

Het gaat om meldingen die tot maandagmiddag 15.30 uur zijn binnen gekomen. Van de 343 meldingen komen er dertien meldingen uit het effectgebied van de bevingen. “Het gebied waarbinnen als gevolg van een aardbeving sprake is van een trillingssnelheid in de bodem van 2 millimeter per seconde, wordt in vaktermen het ‘effectgebied van de beving’ genoemd”, schrijft het IMG. “In het effectgebied liggen dorpen als Loppersum, Garrelsweer, Oosterwijtwerd, Winneweer en Leermens.

Acuut onveilige situatie
Er zijn vier meldingen gedaan van een mogelijk acuut onveilige situatie. Bij twee meldingen is inmiddels een inspectie uitgevoerd en hier is vastgesteld dat er geen extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Bij de twee andere meldingen moet deze beoordeling nog plaats vinden. Van de 343 schademeldingen hebben 194 schademelders er voor gekozen voor een afhandeling via de maatwerkprocedure en kozen 149 mensen voor een vaste vergoeding van vijfduizend euro. Bij de maatwerkprocedure stuurt het IMG een deskundige die adviseert over de oorzaak en omvang van de schade.

Wirdum
Bij Wirdum vond zaterdag in het begin van de middag een aardbeving plaats die een kracht van 2.2 op de schaal van Richter had. Later op de dag volgde er een naschok die een kracht van 1.0 had.