Workshop vachtvilten populair: “Het is de oudste manier van textiel maken”

nieuws
Bij de workshop wordt er achter hoge tafels gewerkt met water en zeep. Foto: Annemieke van den Berg van Saparoea

Je eigen kleed maken. Het kon zaterdag bij Natuurmonumenten op De Onlanden waar een workshop vachtvilten werd gegeven. Workshopleider Annemieke van den Berg van Saparoea is tevreden.

Hoi Annemieke! Hoe ging het?
“Qua weersomstandigheden kon het niet beter. Het was prachtig weer en de temperaturen waren erg aangenaam. Ik geef deze workshop ongeveer zes of zeven keer per jaar. Ik geef het alleen in de zomermaanden, want het is wel iets dat je buiten moet doen. En iedere keer is er eigenlijk behoorlijk wat belangstelling. Ik heb maximaal plaats voor tien mensen. Vandaag had ik acht deelnemers. Het zijn overigens eigenlijk vrijwel altijd dames. Dus de heren hebben nog wel iets in te halen, haha.”

Een workshop vachtvilten. Hoe gaat dat in zijn werk?
“Vachtvilten is de oudste manier van textiel maken. Wat je tijdens de workshop doet is dat je van een vers geschoren vacht van het Drentse heideschaap of Schoonebeker schaap je eigen kleed gaat maken. We beginnen in de ochtend rond 11.00 uur met een kopje koffie en wat lekkers, om daarmee de nodige energie op te doen. En vervolgens geef ik een uitleg hoe we te werk gaan.”

Ik heb begrepen dat het maken van zo’n kleed behoorlijk arbeidsintensief is hè?
“Je werkt in tweetallen en daarbij ga je aan de slag achter een verhoogde tafel. Tijdens de workshop werk je met water en zeep. Wat je doet is verschillende lagen wol tegen elkaar aan plakken. Uiteindelijk blijft de mooie vachtkant ruig en de achterkant wordt gevilt met een laag basiswol. Dit zorgt er tevens voor dat het kleed stevig blijft en ook tegen een stootje kan. Uiteindelijk ben je ongeveer vier uurtjes bezig om je eigen kleed te maken. Dat kleed mag je vervolgens mee naar huis nemen. Dan kun je er thuis lekker onder liggen.”

Hoe leuk is het om deze workshop te geven?
“Ik vind het heel erg leuk om te doen. Ik geloof heel erg in het hergebruiken van materialen. Bij deze workshop ga je aan de slag met een vacht van een schaap waar je iets moois van gaat maken. Je steekt energie en moeite in iets wat mooi wordt. Dat zorgt er automatisch voor dat je er zuinig op bent. Dat vind ik heel prettig. En de workshop slaat aan. Veel mensen die de workshop volgen zitten hele dagen achter hun computer. Ze vinden het fijn om met hun handen aan de slag te kunnen.”

Het recyclen van materialen. Want we hebben het over lokale producten hè?
“Klopt. De vachten komen van schapen die in en rond De Onlanden lopen. Nico Buitenkamp heeft een begrazingsbedrijf met zo’n zeshonderd schapen, waarbij deze schapen in kleine groepjes door de omgeving dwalen. Hier hebben we een hele mooie samenwerking mee. En dat geldt ook voor Natuurmonumenten. Op de Onlanderij zit een heel mooi cateringbedrijf dat zich richt op biologisch eten en drinken. Dat werkt heel prettig samen.”

Mensen die nu interesse hebben. Kunnen zij zich aanmelden?
“Dat kan zeker. De volgende workshop vindt plaats op 23 september. In oktober vindt de laatste workshop van dit seizoen plaats. Meer informatie, en aanmelden, vind je op deze website.