Winsumer vrijgesproken voor vuurwerkbom tegen woning in Beijum door vormfout

nieuws

Twee weken geleden hoorde een 22-jarige man uit Winsum nog 240 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar tegen zich eisen, omdat hij in mei 2019 een vuurwerkbom liet afgaan in Beijum. Vrijdagmiddag werd duidelijk dat de man vrijuit gaat, omdat politie en justitie een fout maakten.

Dat meldt het Dagblad van het Noorden vrijdagmiddag.

De Winsumer zou in mei 2019, samen met een vriend, een vuurwerkbom tegen de ruit van een woning aan de Wibenaheerd hebben geplakt. Volgens het OM deed de man dat, omdat hij een conflict had gehad met de bewoner. De bom zorgde voor grote schade. Ondanks de rondvliegende glasscherven bleef de bewoner ongedeerd.

Maar na zijn arrestatie kreeg de verdachte alleen een brochure van de politie over zijn rechten. Daarop zag de Winsumer af van zijn recht op een advocaat en bekende zijn daad. Maar omdat de man verdacht werd van ernstige feiten, had de Winsumer nadrukkelijk op zijn rechten gewezen moeten worden.

De rechtbank spreekt dan ook van ‘onherstelbaar vormverzuim’ en daarom werd de bekentenis van de man uit het dossier verwijderd. Het overgebleven bewijs tegen de man was volgens de rechter te dun om tot een veroordeling te komen. Daarmee gaat de Winsumer vrijuit.

Helemaal vrijuit gaat de verdachte niet. De Winsumer stond ook terecht voor een aantal andere misdrijven, waaronder mishandeling, vernieling en fietsendiefstal in zijn woonplaats. Daarvoor krijgt de Winsumer één dag celstraf (vanwege het taakstrafverbod) en een werkstraf van 180 uur taakstraf, waarvan 60 uur voorwaardelijk.