“Wat we vandaag gezien hebben was het neusje van de zalm, het was ontroerend mooi”

nieuws
Foto: still uit stream

In Windsor Castle is maandagavond koningin Elizabeth naar haar laatste rustplaats gebracht. Het was een dag vol tradities. Artistiek leider Rintje te Wies van het Roder Jongenskoor uit Stad zat een groot deel van de dag voor de buis.

Hoi Rintje! Ik denk dat vandaag heel veel mensen voor de buis zaten, maar jij keek vooral vanwege de muziek hè?
“Klopt. De afgelopen dagen ging het regelmatig over de Anglicaanse Kerk. Dat is precies wat we bij het Roder Jongenskoor doen. In 1985 is het koor opgericht door Bouwe Dijkstra, naar Engels voorbeeld. De stijl van de koren die je vandaag hoorde, die hanteren wij ook. Dat laten wij ook horen. Stukken die daar gezongen werden staan ook op ons repertoire. En dat was zo ontzettend mooi om dat vandaag te zien.”

De dienst in Westminster Abbey maakte extra indruk omdat je er onlangs nog geweest bent hè?
“Drie weken geleden inderdaad. Behalve dirigent van het Roder Jongenskoor ben ik ook dirigent van het Kampen Boys Choir. Drie weken geleden hebben we met dit koor gezongen in Westminster Abbey. Op televisie zag ik vandaag mensen die we daar ook ontmoet hebben. Dat maakte het heel bijzonder. En de precisie die je vandaag zag, die hebben wij toen ook gemerkt. Als je om 15.00 uur verwacht wordt om te zingen, dan is het ook precies 15.00 uur dat het begint. En dat geldt ook voor allerlei andere protocollen. We kregen van tevoren uitgelegd hoe we moesten lopen, hoe we dit en dat moesten doen. Eigenlijk is dat prachtig dat die precisie al die eeuwen niet is verdwenen.”

Tekst gaat verder onder de video

Er waren vandaag twee afscheidsdiensten. In Westminster Abbey en in Windsor Castle. Om bij de dienst in Westminster te beginnen. Wat vond je van de muziek?
“Ja, fantastisch. Dit was het neusje van de zalm. Het was zo transparant, zo zuiver. En dat is best wel bijzonder. De zomervakantie is nog maar net afgelopen, en de vraag is hoe de jongens uit de vakantie komen. Waarom zeg ik dat? Het koor bestaat uit jongens en mannen. De mannen zijn professionele zangers. Die onderhouden hun zangkwaliteiten, ook als ze op vakantie zijn. Het is tenslotte hun werk. Maar bij jongens is dat anders. Het is de vraag hoe zij uit de zomer komen. Hebben ze bijvoorbeeld geen last van stembreuk? Echt petje af hoe goed het vandaag klonk. Er is heel goed werk geleverd.”

Met ook niet de makkelijkste stukken die gespeeld en gezongen werden …
“Dat kun je zeker zeggen. Ze hadden het zich echt makkelijker kunnen maken. Maar ze kozen voor een aantal ingewikkelde stukken. Aan de andere kant, het niveau ligt zo hoog in Engeland. Als het gaat om het mannenkoor, wanneer ze iemand zoeken dan wordt er een vacature geplaatst. Bij de jongens wordt er geselecteerd. Je kunt auditie doen. Je moet je voorstellen dat van de 25 auditanten er wellicht vijf of tien in het koor komen. Dat komt omdat er niet alleen gekeken wordt naar de stem. Maar je moet bijvoorbeeld ook slim zijn, je moet dingen kunnen onthouden, je moet een teamplayer zijn. Er wordt veel van je gevraagd. Wat we vandaag gezien hebben is topsport. En dat zeg ik zonder te overdrijven.”

Je noemt samenwerken. Bij verschillende stukken was er ook orgel en trompet te horen. Extra moeilijk denk ik?
“Het is maar net hoe je er tegen aan kijkt. Als je nog nooit met instrumenten gerepeteerd hebt, dan denk je, wow, wat is dit. Maar je zag vandaag heel duidelijk dat er goed gerepeteerd is. De mensen die de instrumenten bespelen zijn overigens ook professionele muzikanten. En dan kan het ook makkelijker worden als je begeleid wordt met instrumenten. De organist en de trompettisten stonden overigens op ruime afstand van het koor. Waarschijnlijk door middel van een videoverbinding, waarbij men de dirigent kon zien, klonk het fenomenaal.”

Heb je nu vanmiddag ook stukken gehoord waarbij je dacht, die zou ik met het Roder Jongenskoor ook wel willen zingen?
“Ja, absoluut. Toen de kist de kerk werd binnengedragen hoorde ik een heel mooi stuk dat ik niet direct kon plaatsen. Ik wil de komende dagen op zoek gaan om te achterhalen welk stuk dat was. Want dat zou denk ik ons wel passen. Of we het ook gaan zingen dat weet ik nog niet, maar dat zou zo maar kunnen.”

Tekst gaat verder onder de video

Want om dan bij het Roder Jongenskoor te komen. De leden, hebben die vandaag ook massaal voor de buis gezeten?
“De dienst vond voornamelijk onder schooltijd plaats, maar ik weet dat veel leden inmiddels via YouTube delen van de dienst hebben gezien. Het leeft heel erg. Wat je vanmiddag zag, dat doen wij ook. Alleen dan niet zo goed. Ja, dat klinkt oneerbiedig, maar de kwaliteit in Engeland is zo ontzettend hoog. Daar wordt zoveel energie in gestoken. Daar kunnen wij niet aan tippen. We kunnen er wel van leren. En ik weet, ook omdat ik berichtjes in app-groepen voorbij heb zien komen, dat onze leden zich de ogen uit hebben gekeken.”

De Anglicaanse Kerk. Jullie brengen deze muziek ook ten gehore. Zou de dienst vandaag extra spotlights op jullie kunnen richten?
“Dat zou kunnen. Overigens zien wij dat die tendens al wat langer bezig is. Er wordt veel gesproken en geschreven over het Anglicaanse in vergelijking met tien jaar geleden. De interesse neemt toe. Na wat we vandaag gezien hebben zou die interesse verder kunnen groeien. En dat is natuurlijk alleen maar mooi.”

Dit gesprek is in meerdere opzichten bijzonder. Want ik spreek met jou terwijl je op het punt staat om je dirigentschap over te dragen …
“Klopt. Sinds 2006 leid ik het Roder Jongenskoor. Ik ben nu 64 jaar, en ik merk dat het leiden van twee jongenskoren wel heel veel wordt. Ik heb daarom een keuze moeten maken. Maar niet voordat ik voor het Roder Jongenskoor een opvolger had gevonden. Dat is Jaap de Kok geworden. Ik heb hem gevraagd om bij ons les te komen geven met de bedoeling om het na verloop van tijd van mij over te nemen. Hij heeft het totale pakket. Hij is jong, 24 jaar. Hij is zanger, dirigent en organist.. Eigenlijk is het iemand die je wilt hebben. Sterker nog, in Engeland zouden ze zich de vingers aflikken als zo iemand zich aandient. Jaap heeft er de afgelopen periode over nagedacht, en hij gaat het doen. Dus dat is ontzettend mooi.”

En om dan even wat reclame te maken. Op 14 oktober gaat het gebeuren hè?
“Klopt. In de Der Aa-kerk. Dan neem ik afscheid, en wordt Jaap de nieuwe dirigent. Ik denk dat het een hele mooie avond gaat worden. Meer informatie vind je op deze website.”