Vierendeel Ten Boer wint prijs mooist versierde straat: “Alsof je de Efteling bezoekt”

nieuws
Foto: Anja- via Pixabay

De straat Vierendeel in Ten Boer heeft de prijs voor mooist versierde straat in ontvangst mogen nemen. Volgens voorzitter Freek van der Ploeg van Dorpsbelangen Ten Boer kent de Feest- en Lichtweek een succesvolle start maar is de regen wel een spelbreker.

Hoi Freek! Vandaag is het de derde dag van jullie feest- en lichtweek. Hoe verloopt het tot nu toe?
“Qua organisatie loopt het ontzettend goed. Maar het weer. Dat is wel een dingetje. Vrijdagavond vond de start van onze feestweek plaats. Op de sportvelden in het dorp hadden we een taptoe georganiseerd. Normaal trekt dat tussen de 1.500 en 2.000 bezoekers. Nu konden we slechts 400 mensen verwelkomen. En het is voor niemand leuk hè? Voor ons als organisatie niet, voor de muzikanten niet en ook voor het publiek niet. Aan de andere kant, het weer blijft iets waar we geen invloed op hebben, maar wat was het mooi geweest als we mooie nazomeravonden hadden gehad.”

Want aan het programma lag het niet hè? Jullie hadden vier topkorpsen naar Ten Boer weten te krijgen …
“We hadden een heel fraai programma. Maar ga maar bij jezelf te rade. Hoe mooi iets ook is, wil jij urenlang in de kou en de regen zitten? De meeste mensen niet en dan blijven alleen de diehards over. Ook voor de muzikanten vind ik het sneu. Ze kwamen uit Katwijk, Wezep, Kampen en Rheden naar Ten Boer. Een lange reis waarbij je dan muziek moet maken in de regen. Jammer.”

Even naar het begin. De Feest- en Lichtweek. Dat is eigenlijk jullie trots hè?
“Wij zijn op heel veel dingen trots, maar de Feest- en Lichtweek wordt inderdaad al heel lang georganiseerd. Ik woon al heel lang in het dorp, en ik weet niet anders. Deze editie zou eigenlijk vorig jaar georganiseerd worden maar werd vanwege de coronamaatregelen uitgesteld. Tijdens de week zijn straten versierd en worden er tal van evenementen georganiseerd. Het doel is om de bewoners dichter bij elkaar te brengen. Door samen aan de versiering te werken, door samen van evenementen te genieten, hopen we dat die contacten ontstaan. Dat is ook belangrijk denk ik. Er zijn nogal wat problemen in de wereld, en dan kan het soms gewoon heel fijn en praktisch zijn dat je elkaar kunt helpen. Hulp die geboden kan worden als je elkaar kent.”

Je zegt het al. De trots van deze week is toch wel het versieren van straten …
“Klopt. Die voorbereidingen beginnen al heel vroeg. Het thema waar we dit jaar mee werken is ‘sprookjes’. Dus je ziet de allermooiste dingen verschijnen. Daar is ook een prijs aan gekoppeld. De afgelopen dagen is een jury, waar jullie als OOG Tv ook in zaten, het dorp door geweest om beoordelingen te geven. De straat Vierendeel is de winnaar geworden. In het juryrapport lees ik dat deze straat is omgetoverd tot sprookjesbos. Het jurylid schrijft dat haar mond open viel van verbazing toen zij de straat bezocht. Eén van de huizen is omgebouwd tot kasteel. Het geeft een nostalgisch, haast Efteling-achtig gevoel. Door de straat is er volop samengewerkt om het thema vorm te geven, en het bezoeken van de straat is een magische ervaring. Dat staat in het rapport. Dat zijn mooie woorden hè?”

In Ten Boer valt er momenteel veel te zien. Merken jullie dat ook, dat er tijdens de schemering en in de avonduren wat meer auto’s door de straten rijden?
“Die indruk hebben we wel inderdaad. Mensen zijn nieuwsgierig, en dit is zo’n evenement dat je prima kunt bekijken wanneer je met de auto door het dorp rijdt.”

Naast de versiering vinden er ook tal van activiteiten plaats hè?
“Ja. Gisteren hadden we bijvoorbeeld een braderie. Ook die had te lijden onder het slechte weer. Verschillende ondernemers, die er zouden staan, hadden zich ook teruggetrokken, en dat haalt dan toch een beetje de ziel weg. Het kalft dan wat af. Ook hadden we gisteren een knutselkeet van jongerenwerk Ten Boer. Daar is veel gebruik van gemaakt, en daar zijn hele mooie dingen gemaakt door de kinderen. Vandaag hebben we een kerkenwandeling, en vanavond vindt er in het dorpshuis een pubquiz plaats.”

Nemen bij deze pubquiz straten het tegen elkaar op?
“Er zijn verschillende vormen. Mensen kunnen individueel deelnemen, maar ook in teams en groepjes. Overigens zit het evenement helemaal vol. Wij verwachten dat het een druk bezochte avond gaat worden.”

Meer informatie over het programma vind je op deze website.

Foto’s van de versierde straten volgen later.