Vida Kasaei, Amir Komelizadeh en Colin Mooijman winnen 60.000 euro voor filmprojecten

nieuws
Uitreiking Groninger talentfilms - Foto: Marieke Kijk in de Vegte

Vida Kasaei en Amir Komelizadeh winnen 60.000 euro voor het maken van de film Schoem. Colin Mooijman wint dit bedrag voor zijn documentaire over Groninger media-icoon Piet van Dijken. Dit werd woensdag 28 september bekendgemaakt in De Biotoop in Haren.

Voor het Toukomstproject Groninger films kwamen sinds het begin van het jaar tweeëntwintig ideeën binnen van aanstormende Groninger filmmakers. Na twee selectieronden stonden er vijf talenten in de finale. Woensdag werden twee van de drie winnaars blij gemaakt met een cheque en een bos bloemen.

Filmmakers Vida Kasaei en Amir Komelizadeh en de Groningse schrijfster Ingeborg Nienhuis pitchten een idee voor een romantisch, poëtisch drama dat zich afspeelt in de vissersgemeenschap van Zoutkamp. Volgens de jury wordt dit een “film waarin goed wordt nagedacht over de cameravoering. We zijn gecharmeerd van de manier waarop Vida en Amir hun eigen zoektocht naar verbinding in een vreemd land wisten te koppelen aan de zoektocht van de hoofdpersonage.”

Mooiman krijgt 60.000 euro voor een geheel ander filmproject: een ‘intieme documentaire’ maken over het Groninger media-icoon Piet van Dijken. Colin wil hiermee, via Piet, reflecteren over zijn eigen toekomstperspectieven. “Een project waarvan we voelden dat de maker dit moet maken. We hebben bewondering voor de manier waarop Colin zich in zijn presentatie kwetsbaar opstelde en ons gedetailleerd meenam in zijn ontwikkelingsproces”, aldus de jury.

Naast de twee korte producties gaat het Nationaal Programma ook een derde film financieren. De prijs voor deze derde, grote (speel)film volgt in december.