Verdwijnen tijdelijke huurcontracten: “Huurders zijn een speelbal van huurbazen geworden”

nieuws
Foto: Jens Neumann via Pixabay

Het plan om afscheid te nemen van tijdelijke huurcontracten kan op positieve geluiden rekenen bij de fracties van de PvdA en de ChristenUnie in de Groningse gemeenteraad.

Het gaat om een initiatiefwetsvoorstel van Tweede Kamerleden Henk Nijboer (PvdA) en Pieter Grinwis (ChristenUnie). Ondanks dat tijdelijke huurcontracten een uitzondering zouden moeten blijven krijgt tegenwoordig een derde van alle huurders een tijdelijk contract waarbij je na maximaal twee jaar het huis weer moet verlaten. Afgelopen voorjaar liet minister Hugo de Jonge (CDA) van Volkshuisvesting al weten dat huurders hierdoor geen zekerheid hebben. Huurders moeten vaker verhuizen naar steeds duurdere woningen die steeds moeilijker te vinden zijn. “De minister wil de tijdelijke huurcontracten echter niet kwijt”, vertelt Nijboer. “Terwijl wij ze uit de wet willen schrappen.”

Henk Nijboer (PvdA): “Huurders hebben behoefte aan een fijne, betaalbare woning”
Nijboer: “We leven in een tijd van grote onzekerheid. De prijzen blijven stijgen als gevolg van de inflatie en de energierekening is voor velen niet meer te betalen. Dan is het zoveelste tijdelijke huurcontract het laatste waar huurders op zitten te wachten. Huurders hebben behoefte aan een fijne, betaalbare woning. Waar ze zich thuis kunnen voelen en waar ze zich geen zorgen hoeven te maken of ze er de volgende maand nog wel kunnen blijven wonen.”

Julian Bushoff (PvdA): “Ook in Groningen is dit een probleem”
Julian Bushoff is fractievoorzitter van de PvdA in de gemeente Groningen. “Dit is wat mij betreft een heel belangrijk voorstel dat Nijboer en Grinwis hebben ingediend. Minister De Jonge heeft onderzoek laten doen naar de tijdelijke huurcontracten, en daaruit blijkt dat het geen enkel voordeel oplevert. We hebben te maken met een tekort aan woningen, en door te werken met tijdelijke contracten zorgt het voor veel stress bij huurders. En dit gebeurt in heel Nederland hè? Ook in Groningen is dit een groot probleem. Daarom ben ik erg blij met deze initiatiefwet, en ik hoop dat het een meerderheid gaat krijgen.”

Wethouder Van Niejenhuis (PvdA): “Wonen is een grondrecht”
Rik van Niejenhuis (PvdA) is de woonwethouder in de gemeente Groningen. Hij sluit zich aan bij de woorden van Bushoff. “Dit is een geweldig initiatief van Henk Nijboer. Als het gaat om wonen. Wonen is een grondrecht. Als je gaat werken met flexibele contracten, of met tijdelijke huurcontracten, dan zorgt dat alleen maar voor stress bij huurders. Dat moet je echt niet willen.”

Sten Wennink (ChristenUnie): “Studenten en migranten zijn een speelbal van huurbazen”
Ook fractievoorzitter Sten Wennink van de ChristenUnie is blij: “De invoering van tijdelijke huurcontracten was een dappere poging om doelgroepen als studenten en migranten meer kans te geven op de huurmarkt, maar we zien, en dat geldt ook voor Groningen, dat die groepen juist steeds meer een speelbal worden van huurbazen. Een tijdelijk contract kan gebruikt worden als pressiemiddel om niet te verlengen. Zekerheid van een dak boven je hoofd is essentieel, en een focus op vaste huurcontracten zou daar toe kunnen leiden.”

“Huurders beschermen”
Wennink: “Ook in een studentenstad als Groningen heeft dit impact. Het verhogen van kamerprijzen bij nieuwe huurders is een prijsprikkel voor verhuurders die je zou willen weghalen. Uiteindelijk is de inzet om huurders beter te beschermen op een pittige woningmarkt, zoals we ook de opkoopbescherming invoerden.”

Uit de wandelgangen in Den Haag blijkt dat linkse partijen wel oren hebben naar het initiatiefvoorstel. Ook D66 noemt het voorstel interessant.

Deel dit artikel: