Stikstofbezwaar tegen supermarkt Ter Borch van tafel; ontwikkelaar mag bouwen

nieuws
Impressie via BUN Projectontwikkelaars

De projectontwikkelaar van de nieuwe supermarkt in Ter Borch (de nieuwe wijk in Eelderwolde, vlak onder de Stad) mag beginnen met de bouw. De Raad van State veegde de stikstofbezwaren van de tegenstanders vrijdagmiddag van tafel.

De projectontwikkelaar wil snel beginnen met de bouw van de omstreden supermarkt. Om dat te voorkomen, grepen tegenstanders van de supermarkt de stikstofplannen van het kabinet aan om de bouw tegen te houden. In maart stapten de tegenstanders ook al naar de Raad van State om het nieuwe bestemmingsplan te schorsen. Daar zette de Raad van State in juni een streep door.

De spoedprocedure die twee weken geleden inhoudelijk werd behandeld, heeft volgens de bestuursrechter geen nieuwe feiten op tafel gelegd. De stikstofplannen van het kabinet staan de bouw van de supermarkt ook niet in de weg, omdat de stikstofplannen nog niet concreet genoeg zijn om vast te stellen of de supermarkt gaat zorgen voor een te grote uitstoot van stikstof rond natuurgebied De Onlanden.

Ter Borch grenst aan Groningen, maar ligt in de gemeente Tynaarlo. Er is vele jaren ruzie over de komst van een supermarkt. Een deel van de bewoners van de relatief nieuwe woonwijk wil graag een supermarkt in de buurt. Andere bewoners van Eelderwolde zijn bang dat de supermarkt gaat zorgen voor meer autoverkeer, waardoor er problemen zouden ontstaan rond de verkeersveiligheid.