Stadsarcheoloog Gert Kortekaas: ‘Dit zijn de restanten van een 17e-eeuwse bierbrouwerij!’

Een bijzondere archeologische vondst aan het Schuitendiep: in een pand dat verbouwd wordt zijn namelijk de resten van een 17e -eeuwse bierbrouwerij gevonden. Het zou hier gaan om brouwerij Het Witte Paard. 

De vondst is op een toepasselijke locatie gedaan, namelijk in het voormalige pand van studentenvereniging Unitas. Stadsarcheoloog Gert Kortekaas is enthousiast: ‘Deze bierbrouwerij brouwde zijn eigen bier en dat deden ze met een aantal ketels. Nu hebben we de fundamenten van de onderbouw van deze ketels teruggevonden.’ Het gaat hier om ronde ketels met ronde fundamenten. Ook is er een gang gevonden die loopt naar het oude stookgedeelte.

Meer vondsten

Kortekaas verwacht dat er nog veel meer te vinden is in het pand: ‘We komen allerlei vloeren tegen die met de oude brouwerij te maken hebben en nog een stukje van de oude kelder. Wie weet wat er nog in het voorhuis naar voren komt!’ De archeologen blijven tot begin volgende week nog opzoek naar nieuwe vondsten.

Museum 

Helaas is de ontdekking niet voor iedereen te zien. Volgens Kortekaas worden de resten weer afgedekt en komt er beton overheen. ‘Dit is voor een volgende generatie om weer opnieuw te ontdekken.’