‘Verkoop NAM-onderdelen heeft geen gevolgen voor schadeherstel in Groningen’

nieuws
Foto: Varodrig via Wikimedia Commons

De verkoop van de kleine olie- en gasvelden van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) door Shell en ExxonMobil heeft geen consequenties voor de kosten voor schadeherstel en de uitvoering van de versterkingsoperatie in Groningen. Dat schrijft Hans Vijlbrief, Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, donderdagmiddag aan de Tweede Kamer.

Shell en ExxonMobil kondigden begin deze maand aan een aantal onderdelen (offshore-activiteiten en de kleinere olie- en gasvelden) van de NAM voor één miljard euro te willen verkopen. Het is de bedoeling dat de kleine gas- en olievelden op land en op zee worden ondergebracht in vier nieuwe regio-bv’s, waar op termijn een nieuwe eigenaar voor kan worden gezocht.

Het Groningenveld en de ondergrondse opslagen in Norg en Grijpskerk vormen geen onderdeel van de herstructurering en blijven integraal onderdeel van de NAM.Volgens Vijlbrief hebben de verkoop van de overige bedrijfsonderdelen van NAM door Shell en ExxonMobil daardoor geen consequenties voor de wijze waarop de kosten voor schadeherstel en de uitvoering van de versterkingsoperatie in Groningen bij NAM in rekening worden gebracht.

Daarnaast moet de eventuele koper van de NAM-onderdelen een ‘keuring’ ondergaan, voordat deze exploitant een vergunning krijgt voor de winning. Pas als blijkt dat de nieuwe exploitant financieel en technisch voldoende capabel is om NAM’s verplichtingen onder de Mijnbouwwet na te kunnen komen (veilige winning, een opruimverplichting e.d.) mag de nieuwe eigenaar de bedrijfsonderdelen overnemen.

Deel dit artikel: