“Riksja’s kunnen rollator meenemen, eventueel kan een tweede riksja worden ingezet”

nieuws
Foto via Gemeente Groningen

Het is geen probleem om een rollator mee te laten nemen op de riksja. Dat heeft wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) van Verkeer woensdag laten weten.

Broeksma reageerde daarmee op vragen van raadslid Hans de Waard van de SP. “Door het verdwijnen van bussen van de Grote Markt is het voor mensen die slecht ter been zijn een stuk moeilijker om de binnenstad te bereiken”, vertelt De Waard. “Mensen moeten vanaf de Diepenring lopen of fietsen, en dat is niet voor iedereen haalbaar. Op marktdagen worden riksja’s ingezet, maar daar krijgen we de afgelopen periode klachten over, want zo blijkt het niet altijd mogelijk te zijn om een rollator mee te nemen. Dit in tegenststelling tot wat de gemeente zelf communiceert. Wij maken ons als partij zorgen dat de binnenstad minder toegankelijk wordt.”

Wethouder Philip Broeksma (GroenLinks): “Nieuwe bushaltes vervangen functie halte Grote Markt”
Wethouder Broeksma: “Als gemeenteraad heeft u ingestemd met het plan om de bussen uit de binnenstad te laten verdwijnen. De Grote Markt wordt beter ingericht voor fietsers en voetgangers en daar passen bussen niet bij. Op drie plekken hebben we gewerkt aan nieuwe bushaltes, op de Zuiderhaven, op het Kattendiep en bij de Sint Jansbrug. Op deze locaties hebben we de in- en uitstapcapaciteit vergroot, en deze locaties hebben als het ware de functie van de Grote Markt overgenomen.”

“Rollator kan mee, eventueel door middel van tweede riksja”
Broeksma vertelt verder: “Als iemand naar de Herestraat wil dan is dat qua afstand niet verder van de Grote Markt dan vanaf de nieuwe bushaltes. Op en rond de Grote Markt is de afstand wel verder, en daar hebben we op marktdagen de riksja voor ingezet. Hoe werkt dat? Per app, via de telefoon of door contact te maken met een steward kun je gebruik maken van een riksja. Daarbij kun je ook aan geven dat je een rollator bij je hebt. Die rollator kan mee, en eventueel wordt er een tweede riksja ingezet om de rollator te vervoeren.”

Evalueren
“Vlak voor de zomer zijn we begonnen met dit experiment. Inmiddels is de zomer voorbij, en zijn de scholen weer begonnen. We zien dat het niet storm loopt, waarbij vaak de tweede riksja gewoon beschikbaar is. Binnenkort gaan we pilot evalueren. We zien dat het meestal goed gaat, maar de momenten dat het niet goed gaat die willen we graag meenemen in de evaluatie.”

Evelien Bernabela (Partij voor het Noorden): “Riksja ook geschikt voor in de herfst en winter?”
Raadslid Evelien Bernabela van de Partij voor het Noorden: “Ik heb de riksja’s zelf nog niet gezien. Ik heb wel foto’s en filmpjes gezien. Zijn deze vervoersmiddelen eigenlijk geschikt voor ieder weerseizoen, en dus ook voor de herfst en winter?” Broeksma: “Daar hebben we niet in voorzien. De riksja is een vervanging voor de bussen op de Grote Markt. Als we de komende weken te maken gaan krijgen met kouder en regenachtig weer. Als je naar de Grote Markt of naar de Herestraat moet lopen dan word je nat, dat geldt ook voor als je van de riksja gebruik maakt. Daar wordt nog niet in voorzien.”