Regels versterkte degradatie bekend en Be Quick 1887 (zat) mag niet promoveren

sport
Foto Andor Heij. Be Quick 1887 Esserbergstadion

De zaterdagafdeling van Be Quick 1887, dat in de tweede klasse speelt, mag niet promoveren en kan ook geen periodetitel winnen. Dat meldt de KNVB, die ook de regels rond de versterkte degradatie heeft bekend gemaakt.

Volgend seizoen wordt de scheiding tussen het zaterdag en zondagvoetbal in de top van het amateurvoetbal opgeheven. Dat is vanaf de eerste klasse en hoger. In de tweede klasse en lager blijft het zaterdag en zondagvoetbal wel gescheiden. De KNVB wil niet dat er twee standaardelftallen van één club in de gemengde klassen spelen. Be Quick 1887 zondag speelt al in de vierde divisie.

Wanneer Be Quick zaterdag kampioen zou worden gaat het promotierecht naar de nummer twee. Ook een eventuele periodetitel gaat naar een andere club.

Versterkte degradatie

De KNVB heeft ook bekend gemaakt hoe de versterkte degradatie er uit gaat zien. Die is nodig omdat er een hele nieuwe competitiestructuur komt en het aantal klassen wordt verminderd. Zo gaat het aantal eerste klassen terug van elf naar acht. In de noordelijke eerste klasse F van het zaterdagvoetbal degradeert niet één club, maar de onderste drie. De nummers tien en elf spelen nacompetitie. In deze klasse spelen Gorecht, Oranje Nassau, PKC’83 en VV Groningen.

Ook de mogelijkheden om via de nacompetitie te promoveren zijn terug gebracht. De KNVB heeft voor de diverse districten andere promotie en degradatieregelingen, maar globaal komt het er op neer dat in poules met 14 clubs de onderste drie degraderen en de twee clubs daarboven nacompetitie voor klassenbehoud spelen. In poules met 12 of 13 clubs degraderen de onderste twee en spelen de twee clubs daarboven nacompetitie.

De versterkte degradatie gaat over twee seizoen. Hoe die er volgend jaar uit gaat zien is nog niet bekend.

KNVB documenten over versterkte degradatie