Nieuw toekomstplan voor Meerstad: meer ruimte voor natuur en landschap

nieuws
Luchtfoto Meerstad - Foto: Koos Boertjens

Natuur, landschap en cultuurhistorie krijgen veel meer ruimte in Meerstad. Dat blijkt uit een nieuw plan voor de toekomstige ontwikkeling van de wijk.

Het bestaande actieplan dateert uit 2005 en was verouderd. Er zou plek zijn voor achtduizend woningen, 42 hectare bedrijventerrein en een Woldmeer dat groeit naar 350 hectare. In het nieuwe plan komen de woningen vooral in drie geconcentreerde woon- en werkgebieden. Zo komt er meer plek voor natuur, landschap en cultuurhistorie. Ook komt er een meer gevarieerde mix van woningen.

Langs het Eemskanaal, tussen de stad en het huidige Meerstad, komt een woongebied met een meer stedelijke uitstraling. Van de woningen is 30 procent sociale huur. Er komt ook ruimte voor werken, sporten en groen.

Grunopark / De Wierden ligt aan de hoofdweg, als schiereiland in het Woldmeer. Daar is veel ruimte voor waterrecreatie. De wijk krijgt de sfeer van een waterstad.

Harkstede komt aan het water te liggen. De nieuwe woningen vormen een uitbreiding van het dorp Harkstede. Tussen het oude en nieuwe deel van Harkstede komt een brede groenstrook, met ruimte voor natuur en recreatie.

Langs het Slochterdiep komt kleinschalige woningbouw, met ruimte voor woonvormen als tiny houses, flexwonen, wooncorporaties en levensloopbestendig wonen. Langs de A7 komt een nieuw groen bedrijvenpark voor duurzame MKB-bedrijven.