Nescio Hotel Haren: Vrijwilligers massaal in actie voor opvang vluchtelingen Ter Apel

nieuws
Bron GoogleMaps

89 vluchtelingen uit Ter Apel zijn vannacht gebracht naar het Nescio Hotel in Haren. Ze slapen in de algemene ruimtes en recreatieruimten. Het Nescio Hotel is als opvanglocatie gebruikt om te voorkomen dat deze groep vluchtelingen buiten moeten slapen bij het Aanmeldcentrum Ter Apel. Een aantal vrijwilligers assisteert bij de eerste opvang, waaronder enkele Oekraïense vluchtelingen die daar al verblijven. 

De nieuwe bewoners van het Nescio Hotel zijn vanochtend getrakteerd op een ontbijt. In alle vroegte was een groep vrijwilligers al begonnen met koken van eieren en het doen van boodschappen, vertelt Willemijn Kemp in Haren Doet op OOG Radio. Kemp is als vrijwilliger actief in het Nescio Hotel en helpt de Oekraïense vluchtelingen sinds maart al op weg.  Naast een ontbijt zorgen ze ook voor handdoeken, water en schone kleding.

De vluchtelingen arriveerden vrijdagavond. Het gaat voornamelijk om mannen.  Door snelle communicatie met de vluchtelingen uit Oekraïne die daar al verblijven is er een hulpactie gestart. Waarschijnlijk gaan de mensen uit Ter Apel zaterdagavond weer door. Een deel kan terecht in Zoutkamp.

Willemijn vertelt dat de opvang menselijk en respectvol is. Iedereen wil als mens worden behandeld. ”Er is genoeg voor iedereen”. Men zet zich daar ook actief voor in. Zo is er een Syrisch – Oekraïense man die tolk is voor de vluchtelingen. Hij is met iemand meegegaan naar de huisartsenpost. Daarnaast moeten mensen wel in de rij staan, maar het is niet nodig dat ze een hele voorraad meenemen. ”Wij in Haren zijn niet zoals in andere plekken in Nederland.”

Beluister hieronder het volledige radio-interview.