KWF investeert 16 miljoen euro, onder meer in Hamelhuys

nieuws

KWF investeert de komende drie jaar 16 miljoen euro in Centra voor leven met en na kanker. Eén van die centra is het Hamelhuys in Groningen.

Het doel van de investering is, de psychosociale zorg voor kankerpatiënten en hun naasten een boost te geven. Met het geld kan elk IPSO-centrum een betaalde kracht aannemen en worden de locaties beter zichtbaar gemaakt. Bovendien wordt de reguliere zorg ontlast.

Eén van deze centra is het Hamelhuys, een ontmoetingsplek voor kankerpatiënten en hun familieleden. Het Hamelhuys ontvangt tot en met 2025 elk jaar een bedrag van ongeveer 54 duizend euro. Kankerpatiënten krijgen er op een laagdrempelige manier psychosociale ondersteuning, onder meer door lotgenotencontact, een luisterend oor of begeleiding en activiteiten die gericht zijn op de behoeften van de patiënten.

Op dit moment leven in ons land meer dan 800 duizend mensen met of na kanker. In 2030 zijn het er waarschijnlijk 1,4 miljoen. Van deze mensen ervaart 85 procent zorgen of angst, en dat heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven. Een IPSO-centrum biedt steun bij deze klachten.