Kunstwerf geopend op Ebbingekwartier: ‘Paleisje voor theater, toneel, muziek en dans’

Met dansvoorstellingen en een optreden van het Noordpool Orkest werd vrijdagmiddag De Kunstwerf aan de Bloemstraat geopend. Wethouders De Wrede en Van Niejenhuis openden de culturele verzamelplek voor negen kunst- en cultuurverenigingen.

In het nieuwe gebouw aan de Bloemstraat bevinden zich verschillende repetitie- en kantoorruimtes voor de nieuwe gebruikers van het pand. De Kunstwerf is ontworpen door Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke, een architectenduo uit Amsterdam.

Zij hebben aspecten van de bestaande gebouwen, zoals het NNT-gebouw, meegenomen is het ontwerp. Zo zitten er wiebertjes in het nieuwe pand. Daarnaast is de nieuwe tuin (ontworpen door de wereldberoemde tuinarchitect Piet Oudolf) toegankelijk voor iedereen. Naast de nieuwbouw van de Kunstwerf is ook de naastgelegen Villa B verduurzaamd en gerenoveerd.

Blijdschap bij gebruikers en gemeente

David van Griethuysen van Het Houten Huis geeft aan erg blij te zijn met de opening van het nieuwe pand: “Hiervoor zaten we met repetitieruimte en kantoor, dat ook nog eens lekte, gescheiden. Dat de verschillende verenigingen op deze centrale plek samenkomen is erg fijn.”

Ook het gemeentebestuur is blij met de ‘verrijking voor de culturele sector in Groningen’, aldus wethouder Kirsten de Wrede: “Hiermee bieden we onze podiuminstellingen letterlijk en figuurlijk duurzame huisvesting. Deze maakt de onderlinge samenwerking nóg makkelijker en geeft de gemeente en het Noorden een inspirerend podiumcluster.”

Collega-wethouder Van Niejenhuis vult aan: “Met de Kunstwerf brengen we instellingen op een unieke en eigenzinnige wijze onderdak die past bij de status van Groningen als stad van cultuur en architectuur.”