Krijgt Groningen een jaarlijkse herdenking voor slachtoffers oorlogsgeweld Nederlands-Indië?

nieuws
Foto: Nadia Szopińska from FreeImages

De kans is groot dat Groningen vanaf volgend jaar een herdenking krijgt voor de slachtoffers van het oorlogsgeweld in Nederlands-Indië. Woensdag wordt een motie van de PvdA behandeld, die door een groot deel van de partijen gesteund zal worden.

“Op 4 mei, op Nationale Dodenherdenkingsdag, is het twee minuten stil in Nederland”, vertelt raadslid Els van der Weele van de PvdA. “We herdenken dan de slachtoffers die om het leven zijn gekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog en bij recentere militaire conflicten. De Tweede Wereldoorlog ging in de Oost echter nog door. Pas drie maanden later, op 15 augustus, capituleerde het Japanse keizerrijk.” Ondanks de Nationale Herdenking op 15 augustus is er volgens het raadslid maar weinig aandacht voor deze geschiedenis. De partij wil daarom dat er in de gemeente elk jaar een herdenking komt.

Van der Weele is betrokken bij het onderwerp. Haar beide ouders maakten de verschrikkingen van de oorlog daar mee in één van de Jappenkampen. “Dat in Nederland maar weinig mensen weten van de oorlog in voormalig Nederlands-Indië is moeilijk te verkroppen. Daarom moet er, ook in Groningen, ieder jaar een moment van herdenking komen voor het einde van de Tweede Wereldoorlog en alle slachtoffers in voormalig Nederlands-Indië.” Dat het voorstel juist nu komt is volgens het raadslid omdat de generatie die het meegemaakt heeft, nu nog verhalen kan delen en vertellen.