Klachten over riksja’s voor minder mobiele Stadjers: ‘Rollator kan niet altijd mee’

nieuws
Foto via Gemeente Groningen

Vanaf halverwege juli kunnen minder mobiele Stadjers gebruik maken van elektrische fietstaxi’s tussen de Diepenring en de Grote Markt. De riksja’s moeten een alternatief bieden aan mindervaliden voor lijnbussen over de Grote Markt. Maar zij kunnen gek genoeg niet altijd een rollator meenemen, stelt SP-raadslid Hans de Waard.

De SP-fractie heeft (naar eigen zeggen) klachten gekregen over de toegankelijkheid van de riksja’s. In tegenstelling tot de plannen voor het riksja-project van de gemeente zouden rollators niet altijd mee kunnen met de fietstaxi’s. De SP is het ook niet eens met het feit dat de riksja’s alleen op marktdagen beschikbaar zijn.

“De bovengenoemde klachten wekken de indruk dat de binnenstad minder toegankelijk is geworden”, aldus De Waard. “De binnenstad is een belangrijke plek in de gemeente. Het is de bedoeling dat mensen elkaar daar kunnen ontmoeten en er zich thuis voelen. Nu lijkt het er echter op dat de binnenstad een stuk moeilijker te bereiken is voor mensen die slecht ter been zijn.”