Grote Versace tentoonstelling in Groninger Museum

nieuws
Gianni Versace en zijn modellen, 1991

That Dress, de jurk van Gianni Versace die zorgde voor een mediahype en actrice Liz Hurley in één klap wereldberoemd maakte, komt in december naar het Groninger Museum.

De jurk is ontworpen door Gianni Versace en is vanaf 3 december te zien in de grootste tentoonstelling ooit over de modeontwerper. Onder de naam ‘Gianni Versace Retrospective’ is een groot aantal objecten uit zijn collecties en leven tentoongesteld in het Groninger Museum. De expositie duurt tot 7 mei.

That dress werd beroemd toen in 1994 de onbekende actrice Liz Hurley de immens populaire acteur Hugh Grant vergezelde op de rode loper van de première van de film ‘Four Weddings and a Funeral’. Het was een zwarte zijden jurk met aan weerszijden grote gouden veiligheidsspelden. De jurk is in bruikleen van Metropolitan Museum of Art in New York.

Naast extravagante kleding laat Gianni Versace Retrospective met boeken, campagnebeelden en andere objecten de veelzijdigheid en impact van de Italiaanse modeontwerper zien. De diverse tentoonstellingszalen hebben elk hun eigen aankleding.

De Italianen Gianni Versace en Alessandro Mendini, de architect van het Groninger Museum, waren tijdgenoten. Het is heel aannemelijk dat zij elkaar gekend hebben, want ze werkten allebei in Milaan in de jaren tachtig en negentig.