GRID Grafisch Museum pakt nog één keer uit met tentoonstelling aan Sint Jansstraat

nieuws

Het publiek kan vanaf zaterdag in het GRID Grafisch Museum de voorlopig laatste tentoonstelling zien in het pand aan de Sint Jansstraat. In december worden de deuren gesloten voor een grote verbouwing.

Tot en met 18 december is de tentoonstelling ‘GRAFIEK WERKT’ te zien. Het gaat om keuzes uit de collectie van PostNL, waarbij er in totaal ruim tachtig werken te zien zijn van 45 binnen- en buitenlandse kunstenaars van naam, zoals Pierre Alechinsky, Armando, Marlène Dumas, Charlotte Mutsaers en Ben Vautier. De tentoonstelling richt zich op de rijke geschiedenis van PostNL, het vroegere Staatsbedrijf der Posterijen Telegrafie en Telefonie.

“PTT was belangrijke opdrachtgever voor kunstenaars en vormgevers”
Het bedrijf heeft een rijke traditie op het gebied van kunst en vormgeving. “Een traditie die al begon in de jaren ‘20 van de twintigste eeuw”, laat het Grafisch Museum weten. “Dat is natuurlijk terug te zien in de ontwerpen voor de postzegels, maar ook aan de ontwerpen van bijvoorbeeld formulieren en kantoormeubilair werd veel aandacht besteed. De PTT werd in de loop der jaren een belangrijke opdrachtgever voor kunstenaars en vormgevers. Bovendien huldigde men het principe: ‘medewerkers hebben recht op kunst’. In kantoren, gangen, bedrijfskantines en sorteerhallen hing, en hangt nog steeds, werk van moderne en hedendaagse kunstenaars. Om de vele werkplekken door heel Nederland van kunst te voorzien lag het voor de hand om werk in oplage in de bedrijfscollectie op te nemen.”

“Passend dat we hier te gast zijn”
Het GRID heeft een selectie gemaakt in de werken die passen bij een grafisch museum. In haar voorwoord bij de catalogus schrijft CEO PostNL Herna Verhagen: “Gezien de bijzondere band van PostNL met Groningen, is het is passend dat we hier te gast zijn.” Op 18 december sluit het Grafisch Museum de deuren, waarna de locatie in ieder geval twee jaar gesloten zal blijven.

Het GRID Grafisch Museum is zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur geopend.