Gemeentebestuur achter nieuwe huisvestingsplannen van kabinet

De gemeente Groningen staat achter de plannen van het kabinet om de eigen inwoners meer ruimte te geven bij het kopen of het huren van een woning binnen de gemeentegrenzen.

Veel gemeentes willen dit om te voorkomen dat huizen voor hoge prijzen verkocht worden aan mensen buiten de regio. Daardoor hebben inwoners van de gemeente zelf minder kans om een betaalbare woning te kopen of te huren. Nu gaat 25 procent van de goedkopere huizen naar de eigen inwoners, maar dat moet volgens het kabinet 50 procent worden. Het gaat om huurwoningen en koopwoningen tot 355 duizend euro.

Vooral voor de dorpen zou het een uitkomst zijn, zegt de gemeente. Want wanneer de eigen bewoners er geen huis kunnen krijgen verdwijnt de sociale samenhang. “De kleinere dorpen in onze gemeente zeggen wel eens; waarom mogen mensen van buiten hier wel op de wachtlijst staan en de plekken in nemen van jongeren die hier ook willen wonen”, aldus wethouder wonen, Rik van Niejenhuis. “Dus ik denk dat ook voor dorpen buiten de stad dit echt wel handvatten geeft om de woonruimte te verdelen waar iedereen tevreden over is”.

Het is de bedoeling dat de huisvestingsplannen van het kabinet begin volgend jaar uitgevoerd worden.