‘Elk kind moet onbezorgd kunnen zwemmen’

Onbezorgd zwemmen: dit gun je elk kind. Toch zijn er op dit moment lange wachttijden voor zwemlessen, met name voor kinderen met een beperking. Bij de W.A. Lieflandschool aan de Paterswoldseweg zijn ze deze week gestart met een pilot waarbij twee groepen, twee keer per week, zwemles onder schooltijd krijgen.  

Om het zwemlesprobleem aan te pakken is de beweegcoach voor het Huis voor de Sport Groningen, Ellen Wollerich, in samenwerking met de kennis van Kids United en Stichting De Brug een pilot gestart, waarbij de financiële ondersteuning van het Gronings Lokaal Sportakkoord komt. ‘Kindjes staan soms wel meer dan een halfjaar op de wachtlijst’, vertelt Wollerich. Volgens Wollerich krijgen de kinderen met een beperking in kleinere groepjes les, waardoor de wachttijden oplopen.

Zwemlerarentekort 

Een andere reden waarom er lange wachttijden ontstaan is het tekort aan zwemleraren. Bij de lessen wordt er een beroep gedaan op stagiaires van het Alfa-college, Cosis en zwemschool Dorien. ‘Hierdoor hopen we dat er in de toekomst ook meer zweminstructeurs klaargestoomd zullen worden. Als deze pilot een succes wordt, zal er gekeken worden of het op meerdere plekken in Groningen uitgerold kan worden.’

Plezier

De kinderen werken tijdens de lessen aan hun zwemvaardigheid en hebben het vooral heel erg naar hun zin: ‘Ik vond alles leuk!’, vertelt Mabast terwijl hij in het water dobbert. Ook Wollerich ziet de kinderen stralen: ‘Sommige kindjes kunnen moeilijk communiceren, maar zijn juist in het water heel vrij. Ik zie ze helemaal loskomen. Ik vind dat echt fantastisch!’