Elf jonge raadsleden uit Stad roepen ministers op: geef studenten ook energietoeslag

nieuws
Foto: Alexandra Koch via Pixabay

Samen met vijftig andere jonge raadsleden hebben elf Groningse raadsleden een brief gestuurd naar de ministers Kaag (Financiën), Schouten (Armoede) en Dijkgraaf (Onderwijs), waarin ze oproepen studenten te compenseren voor hun hoge energierekening.

Vanuit Groningen werden handtekeningen onder de brandbrief gezet door raadsleden Janette Bosma(PvdD), Bart Hekkema (PvdD), Rik Heiner (VVD), Etkin Amrut (CDA), Elte Hillekens (GroenLinks), Sophie Middelhuis (GroenLinks), Maria Martinez Doubiani (D66), Steven Bosch (Student en Stad), Mirte Goodijk (Student en Stad), Karoline de Groot (Student en Stad) en Rozemarijn Gierkink (PvdA).

‘Kabinet, neem je verantwoordelijkheid’

In de brief stellen de raadsleden dat ook studenten, na een aantal zware en eenzame coronajaren, nu opnieuw hard worden geraakt door de stijgende inflatie en de hoge energierekeningen: “Duizenden nieuwe studenten hebben de introductieweek achter de rug en maken zich in hun studentenstad op voor het collegejaar. Deze studenten kijken enorm uit naar hun avontuur, maar tegelijkertijd zijn er ook enorm veel zorgen. Wij roepen het kabinet daarom op om dit keer wel voor onze generatie in de bres te springen en haar verantwoordelijkheid te nemen.”

Studenten worden nu, op advies van de Rijksoverheid en de VNG, uitgesloten van het recht op een energietoeslag tussen de 800 en 1.300 euro (Groningen keert 800 euro uit aan rechthebbenden). Onterecht, stellen de raadsleden: “De rechtbank van Gelderland is het in deze met ons eens. De tegemoetkoming is namelijk bedoeld om mensen met een laag inkomen te ondersteunen ten overstaan van de enorm gestegen kosten waar zij mee te maken hebben. Studenten vallen ook onder deze groep.”

Gemeenten kunnen compensatie niet betalen en overzien

Maar de meeste gemeenten kunnen studenten niet compenseren. Zo ook Groningen, omdat er simpelweg geen geld is om de extra energietoeslagen te betalen en omdat de studenten te ‘divers’ wonen. “In de gesprekken en debatten die wij voeren met onze colleges krijgen wij terug dat zij dit ook geen ideale situatie vinden, maar dat het lastig is om financiële dekking te vinden voor de toekenning van de compensatie aan studenten”, schrijven de raadsleden aan het kabinet. “Veel steden lopen namelijk tegen grote financiële uitdagingen aan. Maar ook los daarvan hebben gemeenten er veel taken bijgekregen, de afgelopen jaren waarvoor zij niet of amper extra budget hebben gekregen. In 2026 moeten gemeenten wat zij nu extra krijgen bovendien weer inleveren, wat voor veel gemeenten, ook voor gemeenten met veel studenten, problemen gaat opleveren.”

‘Uitsluiting van studenten onterecht’

Den Haag moet daarom, zo besluiten de raadsleden, met meer geld over de brug komen. Alleen op die manier kunnen ook studenten krijgen waar ze recht op zouden moeten hebben: “Niet alleen wij zijn het erover eens dat studenten moeten worden gecompenseerd, ook de rechtbank meent uitsluiting van studenten onterecht. De vraag is nu, wat gaat u doen? Gaat u deze generatie studenten helpen, of laat u het erbij zitten? Wij roepen u op om uw verantwoordelijkheid te nemen voor deze groep en gemeenten te faciliteren om ook hen de energietoeslag toe te kennen.”