“Dit bevestigt maar weer het beeld dat het hier niet veilig is, ik word er heel verdrietig van”

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

De aardbevingen van zaterdagmiddag bij Uithuizen leiden tot verschrikte reacties. Volgens de Groninger Bodem Beweging laten de bevingen zien dat het niet veilig is.

“Ik schrik heel erg van het nieuws”, reageert voorzitter Coert Fossen van de Groninger Bodem Beweging. “Ik heb vandaag een vrije dag, dus je bent de eerste van wie ik dit hoor. Bevingen van 2.7 en 1.7 op de schaal van Richter, zei je? Dat zijn hele zware. Je ziet ook een patroon. Eerst zijn er tal van relatief lichte aardbevingen, vervolgens volgt er een zware en daarna nog eens een naschok. Het Staatstoezicht op de Mijnen, SodM, zegt het al langer, het is hier niet veilig. En dat is het ook niet. En wat mij nog het meest ongerust maakt is dat Uithuizen aan de rand van het winningsveld ligt. Als dit kan gebeuren in Uithuizen, wat kan er dan nog meer gebeuren? En hoe lang blijft de bodem nog onrustig?”

Sandra Beckerman (SP): “Je ziet de zorgen en de stress”
Sandra Beckerman is Tweede Kamerlid voor de SP: “Het is een beetje dubbel. Aan de ene kant schrik je, aan de andere kant weet je dat dit kan gebeuren. Toch is het iedere keer weer heftig. Als er een beving plaatsvindt krijg ik ontzettend veel berichtjes binnen. Je ziet de zorgen en de stress bij mensen. Mensen schrijven dat de vorige schadeafhandeling nog moet beginnen, maar men ondertussen al weer vier knallen verder is. Er is heel veel stress en onzekerheid.”

“Mensen zijn wanhopig vanwege het jarenlange falen van de aanpak van het kabinet”
Beckerman heeft zich de afgelopen periode, samen met Chris Garrit, het Groninger Gasberaad en de Groninger Bodem Beweging, ingezet voor een petitie. “We hebben negen bijeenkomsten georganiseerd waarbij we met mensen uit het bevingsgebied in gesprek zijn gegaan. Tijdens de gesprekken zie je de stress en wanhoop. Dat is wat mij van de actiemaand ook het meest onder de huid is gaan zitten. Dat mensen inmiddels wanhopig zijn vanwege het jarenlange falen van de aanpak van het kabinet.”

“Ik hoop dat onze petitie ook getekend gaat worden door mensen buiten de provincie”
Beckerman: “De gesprekken met de inwoners hebben zeven eisen opgeleverd om het voor Groningers veilig te maken. De petitie moet Den Haag onder druk zetten om in actie te komen. Met de petitie gaat het op dit moment heel goed. Veel mensen tekenen deze. Maar waar ik op hoop is dat ook mensen van buiten Groningen hun handtekening zetten. Dat ze hun eensgezindheid tonen. Wellicht kun je je de fakkeltocht herinneren waarbij er heel veel mensen uit andere provincies digitaal meeliepen. Dat zou nu ook moeten gebeuren, dat mensen uit het hele land achter de Groningers gaan staan.”

Coert Fossen (GBB): “Mensen die roepen dat de Groningse gaskraan open moet denken alleen in eigen belang, hebben geen empathie”
De aardbevingen laten zien dat ook toekomstige gaswinning met enorme risico’s gepaard gaat. Toch ging het daar afgelopen week wel over, om de gaskraan weer verder open te draaien nu aardgas een schaars goed is geworden. Fossen daarover: “Niet alleen afgelopen week ging het hierover, maar het gebeurt al enige tijd. Ik word er zo moedeloos van. Het is niet veilig. Openen van de Groningse gaskraan zal de prijzen niet omlaag drukken. Mensen die dit roepen denken alleen maar aan hun eigen belang, en hebben totaal geen empathie met de mensen die in Groningen wonen. Als je zoiets roept heb je totaal geen verstand van zaken.”

“Kom hier maar eens twee jaar wonen”
Fossen: “De gaskraan in Groningen moet dicht. En ook dan zal het de komende decennia nog steeds erg onrustig zijn in de Groningse bodem. En iedereen die dat niet gelooft zou ik uit willen nodigen om een huisje in het bevingsgebied te kopen. Kom hier maar eens twee jaar wonen, met je kinderen. Ga het maar meemaken. De scheuren, het gekraak, de onveiligheid, je kinderen die bang zijn. Het is hier niet veilig.”

Sandra Beckerman (SP): “Zo makkelijk om naar Groningen te wijzen”
Ook Beckerman is verdrietig: “Sinds 2017 zit ik in de Tweede kamer. Ik heb me sindsdien altijd ingezet voor Groningen, voor een lagere energierekening en de aanpak van de energiearmoede. We hebben op dit moment te maken met een hele vervelende situatie waarbij de prijzen door het dak gaan. Maar dat er dan als oplossing naar Groningen wordt gewezen, dat het Groningse gas de oplossing is voor de Russische gaskraan die dicht is gegaan … alsof het bepaalde partijen allemaal niet interesseert. De zorgen, de stress, het gevaar. Er is maar één oplossing, en dat is dat er nooit weer gas gewonnen gaat worden uit het Groningenveld. Het enige waar het over zou moeten gaan is hoe de schadeafhandeling en de versterking verder van de grond gaat komen.”

De petitie waar Sandra Beckerman op doelt is op deze website te vinden.

Deel dit artikel: