De Buurtvlinder zoekt chauffeurs: “Er is heel veel vraag”

nieuws
Foto: ingezonden / eigen foto

De Buurtvlinder in Groningen-Zuid is op zoek naar chauffeurs. Volgens bestuurslid Hans Huiting is er veel vraag naar de dienst, maar komt men chauffeurs tekort.

Hoi Hans! De Buurtvlinder rijdt sinds 2020 in de zuidelijke stadswijken. Dat is nogal uitgegroeid tot een succes?
“Ons voertuig rijdt op dit moment op dinsdag, woensdag en donderdag. Eigenlijk zouden we heel graag de maandag en de vrijdag er ook bij willen pakken. We zien namelijk dat het aantal ritten flink groeit. Mensen weten ons te vinden en men maakt er ook gebruik van. Als we willen groeien hebben we meer chauffeurs nodig, omdat de belastbaarheid anders te groot wordt voor de huidige chauffeurs.”

Hoeveel mensen hebben jullie nu die het voertuig kunnen besturen?
“We hebben nu zes mensen. Daar komen er binnenkort twee bij, maar in de beste situatie zouden we eigenlijk wel een stuk of veertien chauffeurs willen hebben. Je moet je voorstellen dat eigenlijk alle chauffeurs op dit moment gepensioneerd. Misschien heb je de geluiden wel eens gehoord, maar als je met pensioen bent heb je het flink druk. Even oppassen op de kleinkinderen, even dit doen. Daarnaast vinden we het belangrijk dat ze het werk bij ons leuk blijven vinden. Dus vanwege de belastbaarheid houden we bij het inplannen het vaak bij een dagdeel.”

Ik kan me voorstellen dat je met veertien chauffeurs ook meer speling hebt …
“Dat klopt. Als er nu iemand uit valt vanwege een verplichting elders, dan is het heel moeilijk om het op te vangen. Als er meer mensen in het team zitten, dan kun je wat makkelijker schuiven, dan ben je wendbaarder.”

Je vertelde dat het aantal ritten flink groeit. Hoe is dat te verklaren?
“We zijn nu ruim twee jaar actief. Mensen kunnen een beroep op ons doen als ze bijvoorbeeld even naar de kapper willen, een huisarts willen bezoeken of boodschappen willen halen bij de supermarkt. We vragen voor iedere rit één euro. Dus heen en terug is twee euro. Wat we zien is dat het concept aanslaat. Dat komt denk ik enerzijds omdat er een groeiende groep mensen minder mobiel wordt, en anderzijds omdat we een betrouwbaar concept hebben. Als jij je rit om 10.00 uur inplant dan staat de Vlinder om 10.00 uur voor je deur. Terwijl andere bedrijven vaak aangeven dat een vervoersmiddel in een bepaald tijdsblok bij je arriveert.”

Wat voor mensen zoeken jullie?
“Iedereen is bij ons welkom. Wel moet je in het bezit zijn van een rijbewijs. Op dit moment bestaat het team uit alleen mannen, maar vrouwen zouden ook heel erg welkom zijn. Als je twintig jaar oud bent ben je welkom, maar als je zeventig jaar bent, ben je dat ook. En het is belangrijk dat je geen haast hebt, dat je geen stress hebt en dat je sociaal bent. De passagiers houden vaak van een praatje, dus leuke gesprekjes voeren is wel een pré.”

Mensen die interesse hebben kunnen voor meer informatie terecht op deze website.

Deel dit artikel: