‘Computer Marko’ gaat helpen om senioren digitaal op weg te helpen: “Mogelijk dankzij gulle gift”

nieuws
Eén van de reeds operationale Marko's. Foto: ingezonden / eigen foto

Een computer die senioren digitaal vaardiger maakt in een steeds digitaler wordende samenleving. Vanaf komend weekend kan de hulp worden ingeroepen van Marko.

“Eigenlijk is het een heel mooi verhaal”, vertelt Hans Huiting van de computerbank. “We kregen een gulle gift van Seniorweb Haren. De eis daarbij was wel dat het geld gebruikt moest worden om iets op te zetten voor senioren. En toen hebben we Marko bedacht.” Marko is een computer met een touchscreen met duidelijke icoontjes en interessante applicaties. Taco van der Kooij van de Computerbank: “Marko is een combinatie van een iPad, een smartphone en een beleeftafel. Het is heel laagdrempelig en heel erg geschikt om samen iets digitaals te ondernemen. Dat kan variëren van een potje dammen, een puzzel spelen of samen door het nieuws te bladeren.”

Bruikleen
Huiting: “En Marko is niet alleen. Eigenlijk zijn er heel veel Marko’s. We hebben inmiddels twintig van deze apparaten staan die voor dit doel ingezet kunnen worden. We hopen dit aantal in de toekomst verder uit te kunnen breiden. Hoe werkt het dan? Je kunt het apparaat voor een bepaalde periode in bruikleen krijgen. Het kan bijvoorbeeld ingezet worden in zorgcentra, buurthuizen, via seniorenorganisaties of bij senioren thuis.”

Nationale Burendag
Komende zaterdag, op Nationale Burendag, wordt het apparaat gepresenteerd in multifunctioneel centrum De Stroming. “De komende tijd gaan we Marko verder ontwikkelen. Vanaf komende zaterdag is het apparaat te gebruiken. Reserveren is vanaf dan mogelijk via deze website.”