Commissie Remkes wil onderzoek naar besparing bij aanpak ring zuid

nieuws

De provincie en gemeente Groningen, Rijkswaterstaat en aannemer Combinatie Herepoort moeten opnieuw onderzoeken of besparingen mogelijk zijn rond de aanpak van de zuidelijke ringweg.

Dat is de aanbeveling van de commissie Remkes in het rapport ‘Met de kennis van nu.’ Johan Remkes lichtte het rapport dinsdag toe tijdens een bijeenkomst met Provinciale Staten. De commissie werd aangesteld toen bleek dat de aanpak van de ring zuid veel langer zou duren en veel duurder zou uitvallen dan verwacht.

Uit onderzoek bleek eerder dat het Rijk niets te verwijten valt rond de vertraging en de meerkosten van het project. Voor die meerkosten moest de provincie diep in de beurs grijpen. Remkes meldt dat het Rijk eventuele toekomstige risico’s wél moet oplossen. Volgens Remkes zijn die risico’s er nog altijd, zoals de steeds hogere materiaalkosten en de kans dat covid weer een rol gaat spelen. Het rapport adviseert ook een zogenoemd escalatieoverleg, waarin de partijen eventuele problemen met elkaar kunnen bepraten.