Afsluiting ACM-brug niet tot eind mei maar tot 1 december: “Het blijft een rare volgorde”

nieuws
Foto: Rein de Vries

De afsluiting van de ACM-brug duurt niet tot volgend voorjaar maar tot 1 december. Dat hebben politieke fracties zaterdag te horen gekregen van de gemeente Groningen.

Afgelopen week stelden de fracties van D66, GroenLinks en Student & Stad vragen over de situatie. De afsluiting van de brug kwam voor de politiek als een verrassing maar zorgde ook voor vraagtekens. Op het ene bord staat namelijk dat de brug tot eind-september dicht is, op het andere bord staat te lezen dat de stremming tot eind-mei gaat duren.

“Gemeente heeft te snel goedkeuring gegeven”
“We hebben begrepen dat de stremming nu tot 1 december gaat duren”, laat raadslid Andrea Poelstra-Bos weten. “We hebben het over een brug die door heel veel mensen gebruikt wordt om op school of om op hun werk te komen. Een afsluiting van drie maanden is nog altijd een hele lange tijd. Ik vind de volgorde ook heel vreemd. De gemeente heeft te snel goedkeuring gegeven aan deze opdracht, en heeft verzuimd om goed te communiceren. Dat moet echt beter. Sterker nog, dat moet anders, en zulke situaties zouden niet voor moeten komen.” Door de werkzaamheden moeten fietsers omfietsen via de Herman Colleniusbrug of via de Pleiadenbrug.

“Rare volgorde”
De brug is dicht vanwege werkzaamheden aan elektriciteits- en gasleidingen. “We hebben begrepen dat er meer gaat gebeuren. Er gaat ook gewerkt worden aan de kade waarbij er een keerwand gaat komen. Uiteindelijk gaat het heel mooi worden, en is het ook slim om meerdere werkzaamheden gecombineerd uit te voeren. Maar het punt blijft dat dit niet de juiste volgorde is. Sterker nog, als we niet in de bres waren gesprongen, en de media had er geen aandacht aan besteed, dan was de verbinding veel langer afgesloten, waarbij nu blijkt dat de werkzaamheden ook in drie maanden kunnen.”

Poelstra-Bos wil er bij de gemeente op aandringen dat zulke situaties in de toekomst niet weer kunnen en gaan gebeuren.

Verslaggeefster Mirre van de Klok maakte afgelopen week een reportage over de afsluiting: