Acties dreigen in touringcarbranche: “Chauffeurs willen nu eindelijk weleens een goede cao”

nieuws
Foto: Freedommail via Pixabay

Er dreigen acties in de touringcarbranche. Vakbond CNV heeft maandagavond een ultimatum gesteld aan de werkgevers.

Vanuit de gemeente Groningen opereren verschillende touringcarbedrijven die vaak nationaal, en soms ook richting buitenlandse bestemmingen rijden. “Onze leden hebben het eindbod van de werkgevers massaal afgewezen”, vertelt onderhandelaar Fadua Toufik van CNV Vakmensen. “Als de werkgevers niet vóór 19 september om 12.00 uur tegemoetkomen aan onze eisen, voorspel ik een erg onrustige tijd in de touringcarbranche.”

“Al ruim een jaar aan het onderhandelen”
In de sector werken ruim vierduizend werknemers. De cao is al eind vorig jaar verlopen. De onderhandelingen zijn vorig jaar zomer gestart en nog altijd ligt er niet een nieuwe cao op tafel. “Het duurt allemaal veel te lang. De inflatie breekt alle records en de mensen wachten nog steeds op een fatsoenlijke loonsverhoging en vooral ook op respect voor de chauffeurs.”

“Eindbod is totaal onrealistisch”
De werkgevers kwamen wel met een eindbod, maar daar konden de leden niet mee instemmen. Men bood een cao met een bijzonder lange looptijd van vier jaar. In die hele periode zouden de lonen in totaal met 9% omhoog gaan. “Gezien de huidige inflatiecijfers is dat totaal onrealistisch. En ook onverstandig, in een tijd van grote personeelstekorten en de werkdruk die dat met zich meebrengt. De werkgevers jagen hiermee werknemers weg naar andere vervoerders die beter betalen, zoals NS of het streekvervoer.” Een ander belangrijk punt is dat de leden een betere balans willen tussen werk en privé.

Eisen
Toufik: “Een looptijd van vier jaar, zoals de werkgevers willen, vinden we in deze tijd onverantwoord. Gezien alle onzekerheid rond de inflatie willen we een korte looptijd van één jaar. Een loonsverhoging van minimaal 5% per 1 januari van dit jaar vinden we reëel.” Vanwege de hoge brandstofprijzen wil CNV Vakmensen in de cao ook afspraken maken over een reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer.

Wanneer de werkgevers niet ingaan op het ultimatum worden acties voorbereid.