‘72.000 Groningse en Drentse huishoudens komen niet meer rond als prijzen blijven stijgen’

nieuws
Foto: Chronomarchie via Pixabay

Als de prijzen verder blijven stijgen, komen mogelijk zo’n 72.000 huishoudens in Groningen en Drenthe niet meer rond. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van het Sociaal Planbureau Groningen en Trendbureau Drenthe.

Volgens de twee instanties komen niet alleen mensen met een kleine portemonnee in de knel. Ook tweeverdieners en woningeigenaren raken financieel in de problemen. Volgens Erik Meij van Sociaal Planbureau Groningen is het, met de winter voor de deur, nog maar de vraag hoe een grote groep Drenten en Groningers de financiële lasten gaat dragen: “De bestaanszekerheid van een grote groep onder druk, terwijl hard nodige maatregelen uit Den Haag pas volgend jaar genomen worden. Dat is voor veel huishoudens waarschijnlijk te laat.”

Instanties die mensen met financiële problemen ondersteunen, bevestigen het beeld van het Sociaal Planbureau Groningen en Trendbureau Drenthe. Meer én andere groepen een beroep doen op hun diensten. Zo signaleert de Groningse Kredietbank een toename in het aantal meldingen van inwoners met betalingsproblemen bij energiebedrijven en kreeg de voedselbank Zuid-Oost Drenthe in de periode van januari tot september maar liefst 500 nieuwe aanvragen. Daarvan kon slechts de helft worden toegelaten.

Het Sociaal Planbureau Groningen en Trendbureau Drenthe willen dan ook dat overheden op een structureel niveau
maatregelen nemen. “De dringende uitdaging die er ligt, is om de financiële problemen niet achteraf te repareren, maar juist te voorkomen”, besluit Meij. “Dat vraagt om serieuze inspanningen van gemeenten om de groepen in beeld te krijgen, maar ook om tijdige en structurele ingrepen uit Den Haag. Daarbij kun je denken aan het versnellen van de energietransitie van lage- en
middeninkomens, zo snijdt het mes aan twee kanten.”