4 Mijl zonder Afrikaanse toplopers; Nederlanders moeten zorgen voor spannende wedstrijd

sport
Foto via 4 Mijl

Tijdens de wedstrijdloop van de 4 Mijl van volgende week zondag gaat de strijd om de medailles waarschijnlijk tussen de Nederlanders. De organisatie heeft voor de editie van dit jaar geen Afrikaanse toplopers uitgenodigd.

Afrikaanse toplopers worden ‘overvraagd’

Volgens Johan Meijer van organisator Golazo Noord-Nederland wordt het steeds lastiger voor de organisatie om Afrikaanse toplopers naar Groningen te halen: “De Afrikaanse atleten hebben de keus uit een scala aan wedstrijden in Europa en worden eigenlijk gewoon ‘overvraagd’. Als we kiezen voor internationale toplopers, dan krijgen we er misschien één of twee. Wat je dan krijgt is dat zij de hele wedstrijd voorop lopen en de rest loopt er ver achter. Dat maakt de wedstrijd niet bepaald spannend.”

Nederlanders moeten wedstrijd leuker maken

Organisator Golazo maakt dit jaar daarom een andere keus en gaat voor een de nationale topatleten. De kanshebbers bij de mannen zijn Noah Schutte, Gert Jan Wassink en Yorben Ruiten. Ook jeugdtalent Niels Laros behoort tot de kanshebbers. Daarnaast staat Olympiër Tony van Diepen aan de start, maar zal waarschijnlijk tekort komen op de langere afstand voor de 400- en 800-meterspecialst. Bij de vrouwen wordt ook een mooie strijd verwacht tussen Diane van Es (Nederlands kampioen 5000 meter), Maureen Koster en Jip Vastenburg.

Golazo kiest mede voor een deelnemersveld met veel Nederlanders, omdat het meer strijd wil zien: “We hebben een prachtig nationaal veld”, aldus Meijer. “Het is voor ons belangrijker dat de wedstrijd goed en spannend is, dan dat er toptijden worden gelopen. We kiezen dus voor waarde in het wedstrijdveld in de breedte en met een goed gevuld veld met Nederlandse namen is er meer kans op spanning en strijd.”

Records lijken niet in gevaar

De kans dat de recordtijden op het parcours (Vincent Yator liep in 2011 17.06 bij de mannen, het record van Viola Kibiwot bij de vrouwen van 19,14 minuten komt uit 2013) worden verbroken, lijkt wel klein. Dat beaamt ook Meijer: “Maar je weet maar nooit.”

Volgende week zondag (8 oktober) gaan de wedstrijdlopers vanaf 13.00 uur van start.