Werkstraffen voor Stadjer en zijn vader voor hennepteelt

nieuws
Foto: Rechtspraak.nl

Een 37-jarige man uit Groningen moet een werkstraf van 120 uur uitvoeren, omdat hij vorig jaar wiet heeft geteeld in de Marumse garage van zijn vader. Ook de vader (een man van 58 uit het Groningse dorp) kreeg donderdag een werkstraf (150 uur) opgelegd.

De helft van de taakstraffen voor beide mannen is voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast moet de vader ruim 150.000 euro aan de staat betalen, de winst die hij maakte met de teelt. De vader moet daarnaast nog eens ruim drieduizend euro betalen aan zijn (voormalige) energieleverancier, van wie hij illegaal stroom aftapte voor de kwekerij.

Het OM eiste twee weken geleden de volledige werkstrafduur die de mannen opgelegd kregen als onvoorwaardelijke straffen en wilde dat de hennepkwekers ernaast voorwaardelijke celstraffen zouden krijgen. De rechter matigde de straffen voor de twee mannen, omdat het ruim twee jaar geleden is sinds de mannen werden aangehouden voor de hennepteelt. Ook de persoonlijke omstandigheden van de verdachten en het effect van de strafzaak wogen bij de rechter mee voor een minder zware straf.

De politie kwam het telershuishouden op het spoor, na tips uit de omgeving. Daarop deed de energieleverancier stroommetingen, waaruit bleek dat er veel meer stroom het huis in ging dan voor een normaal gezin van vier mensen. Daarop deed de politie een inval en ontdekte de plantage: 145 planten en een kilo toppen.