OM eist werkstraf tegen Stadjer en zijn vader voor hennepteelt

nieuws
foto: Sjoerd Rumpt

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, gaat een 37-jarige man uit Groningen een werkstraf van 120 uur uitvoeren. De man wordt ervan verdacht dat hij vorig jaar wiet heeft geteeld in de Marumse garage van zijn vader. Ook hij (een man van 58 uit het Groningse dorp), hoorde een werkstraf (150 uur) tegen zich eisen.

Volgens RTV Noord eiste het OM ook een voorwaardelijke celstraf tegen de twee mannen. Daarnaast wil het OM dat de vader de winst uit de hennepteelt, ruim 260.000 euro, aan de staatskas betaalt.

De politie kwam het telershuishouden op het spoor, na tips uit de omgeving. Daarop deed de energieleverancier stroommetingen, waaruit bleek dat er veel meer stroom het huis in ging dan voor een normaal gezin van vier mensen. Daarop deed de politie een inval en ontdekte de plantage: 145 planten en een kilo toppen.

De beide mannen ontkennen te hebben geweten van de plantage, omdat ze de garage aan een neef zouden hebben verhuurd. Deze neef is geen onbekende: half december werd deze Adino D. veroordeeld tot zes jaar cel voor gijzeling en mishandeling. Voor deze zaak kreeg hij eerder al een boete van 2.500 euro aan zijn broek van de politierechter. Het OM stelt echter dat het gezin (ook moeder en dochter waren betrokken) de hennepteelt overnam, nadat de neef en het gezin ruzie kregen. Het bewijs voor de deelname van vader en zoon zou volgens het OM blijken uit chatgesprekken die het tweetal voerde over de kwekerij.

Ook de energieleverancier wil geld zien van de twee verdachten: een slordige 9.000 euro. De twee verdachten willen daar niet aan. De advocaat van de verdachte stelt dat de familie een energieslurpende jacuzzi had, die het hoge verbruik kan verklaren. De raadsman pleitte voor 50 uur werkstraf voor de vader en vrijspraak voor de zoon. Het terug te betalen bedrag voor hennepwinst moest volgens de advocaat terug naar 50.000 euro. Over twee weken horen de vader en zoon of ze straf krijgen van de rechter en hoe hoog die gaat zijn.