Webcam Oostersluis laat ook communicatieverkeer horen

nieuws
Foto: Michel Eising

De webcam Oostersluis is de afgelopen jaren voorzichtig uitgegroeid tot een begrip. Volgens eigenaar Michel Eising is er sinds kort een nieuwe gadget toegevoegd.

Hoi Michel! Een nieuwe toevoeging …
“Klopt. We zijn altijd wel wat aan het nadenken hoe we het leuker en aantrekkelijker kunnen maken. In de eerste jaren hebben we veel tijd gestoken in de beeldkwaliteit. Nu dat goed voor elkaar is zijn we na gaan denken over extra’s. En zo is sinds kort het communicatieverkeer via de livestream te horen.”

Wat moet ik me daar precies bij voorstellen?
“Onze webcam staat gericht op de Oostersluis. Als je als schipper de Oostersluis in wilt varen, dan heb je radioverkeer met de bedieningspost. Dat communicatieverkeer is te horen. Dus het is een leuke extra, waardoor je ook wat meer het gevoel krijgt wat er gebeurd. Het maakt het allemaal wat echter.”

Kun je het ook merken aan de bezoekersaantallen dat kijkers het op prijs stellen?
“Ik houd me niet bezig met het aantal kijkers. Het project, dat ik samen met Marcel uit Hoogezand heb opgezet, heb ik voor het plezier. Dus ik ben niet bezig met het aantal views. Ik zoek daar ook niet naar. Wel hoor ik in mijn omgeving dat er regelmatig naar gekeken wordt. De één gebruikt het om even te kijken wat voor weer het is, de ander kijkt als er een interessante situatie is op het water, en weer een ander kijkt wanneer het gaat sneeuwen.”

Ik heb ook begrepen dat er sinds kort iets opmerkelijks aan de hand is rond de Oostersluis …
“Dat kun je wel zeggen inderdaad. De Oostersluis bestaat uit twee bruggen. Als de ene brug open is, dan rijdt het verkeer een rondje zodat er altijd doorstroming is. Maar tegenwoordig komt het verkeer veel vaker tot stilstand omdat men het niet lijkt te begrijpen.”

Hoe kun je dat verklaren?
“Het speelt eigenlijk sinds de werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg. Flink wat verkeer heeft gezocht naar een alternatieve route waardoor het bij de Oostersluis sowieso drukker is geworden. En ik zie steeds vaker auto’s met buitenlandse kentekens. Dat zegt uiteraard niks, maar ik vermoed dat deze mensen niet begrijpen dat ze om kunnen rijden als de ene brug open staat. Het leidt ook regelmatig tot irritatie en frustratie. Er wordt dan flink getoeterd omdat alles vast komt te staan.”

Zijn de instanties bekend met het probleem?
“Jazeker. Sinds kort is er ook een bord geplaatst met daarop een tekst met uitleg. Maar dat werkt niet. Die tekst wordt niet begrepen. En zeker voor bus- en ambulancechauffeurs ie het vervelend. Als je spoed hebt, dan wil je graag zo snel mogelijk passeren. Ik merk tegenwoordig dat ambulancechauffeurs steeds vaker voor een alternatieve route kiezen omdat men niet via de Oostersluis wil rijden.”

Tijd voor actie dus?
“We hebben dit al verschillende keren aanhangig gemaakt. Maar tot nu toe krijgen we geen gehoor. Wellicht dat deze aandacht in de media wat kan helpen.”

Bekijk hier de webcam: