Voorbereidingen Kinderfestival Haren in volle gang: “Magische dag om jonge bezoekers te prikkelen”

nieuws

De voorbereidingen voor de tweede editie van het Kinderfestival Haren zijn in volle gang. Volgens Lotte Stienstra van de organisatie verwacht men komende zaterdag 1.250 kinderen.

Hoi Lotte! Ruim twaalfhonderd kinderen …
“Ja, ongelofelijk hè? We zitten ook helemaal vol. We krijgen de laatste dagen berichtjes van mensen of er misschien een wachtlijst is, maar die hebben we niet. Vorig jaar vond de eerste editie van het festival plaats, en je kunt misschien wel zeggen dat het festival echt omarmd wordt. Dat het echt gewaardeerd wordt.”

Wat is het Kinderfestival Haren precies?
“Het vindt plaats in de Hortus en het is een aantal jaren geleden ontstaan vanuit stichting De Boskamer. Men vond dat er iets ontbrak in het cultureel aanbod voor kinderen. Daar is het Kinderfestival uit ontstaan. De coronaperiode heeft voor vertraging gezorgd, maar vorig jaar vond dan onze eerste editie plaats. Het is een evenement waarbij we op een festivalachtige manier kunst, cultuur, natuur en dans presenteren, waarbij we kinderen eigenlijk willen prikkelen. Om ze als het ware enthousiast te maken om het zelf ook te gaan doen.”

Is dat belangrijk?
“Ja, dat denken wij wel. Door kinderen te prikkelen worden ze nieuwsgierig. Stel dat je op het Kinderfestival in aanraking komt met dansen, en je vindt dat prachtig, dan kun je je daar verder in verdiepen. Hetzelfde geldt voor het bespelen van muziekinstrumenten. Als je er niet mee in aanraking komt, dan is de kans klein dat je zoiets gaat doen. Dus we willen echt dat kinderen leren ontdekken, inspireren en ze prikkelen. Bij deze dag werken we samen met cultuurcentrum ’t Clockhuys in Haren. Zij leveren ons kennis en artiesten, maar ze verzorgen ook workshops.”

Hoe gaat het er komende zaterdag uit zien?
“De Hortus is natuurlijk al een geweldige locatie met de mooie weilanden, bossen, en de fraai ingerichte tuinen. Wij gebruiken de locaties om het festival vorm te geven. Tegen de deelnemers zeggen we dat ze lekker over het terrein kunnen rondstruinen. En belangrijk, neem een picknick-kleedje mee zodat je in de Hortus op een fijne plek wat kunt eten en drinken. En loop ondertussen op je dooie akkertje langs alle bijzondere acts die we hebben.”

De dag is bedoeld voor kinderen tussen de 3 en 12 jaar oud. Op welke onderdelen zijn jullie nu het meest trots?
“We vinden het heel leuk dat de band Step Up komt optreden. Deze band bestaat uit scholieren van het Harens Lyceum. Maar ook hebben we de Capriccio Klezemer Band en Koper en Co. En we hebben een viertal hoogstaande theateroptredens van Wiebeltenen, Het HoutenHuis, Theater Pannenkoek en Duo Diesel. En zoals gezegd hebben we een horecaplein met een uitgebreid aanbod aan eten en drinken.”

Het Kinderfestival in Haren begint zaterdag om 12.00 uur en duurt tot 19.00 uur. Meer informatie vind je op deze website.