Verhuur van woningen maximaal 30 nachten per jaar

nieuws
Foto: Chris Bakker

Om de wooncrisis aan te pakken mogen vanaf 1 januari volgend jaar woningen maximaal 30 nachten per jaar worden verhuurd aan toeristen. Dat heeft het gemeentebestuur woensdag bekendgemaakt.

Een toenemend aantal woningen in Groningen en Haren wordt een groot deel van het jaar, of zelfs het hele jaar, voor korte periodes verhuurd aan toeristen. Dat gebeurt vaak via Airbnb, Booking.com en Expedia. Dat betekent echter dat deze woningen niet beschikbaar zijn voor huiszoekenden, en het leidt bovendien vaak tot overlast in de woonwijk.

Het college kiest voor maximaal 30 nachten per jaar, zodat het pand vooral gebruikt wordt als eigen woning. Uitzonderingen zijn bed & breakfasts met ruimte voor logies en ontbijt. Bovendien moet deze eigenaar ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel. De nieuwe regeling geldt ook niet voor Ten Boer, omdat daar geen woningtekort is aangetoond.

Vanaf 1 januari kan iedereen zijn woning verhuren voor maximaal 30 nachten. Verhuurders moeten wel hun woning van tevoren registreren. Hiermee weet de gemeente wie aanspreekpunt is voor zo’n woning. Ook betalen verhuurders straks toeristenbelasting. De gemeenteraad neemt in oktober de uiteindelijke beslissing over het voorstel.