UMCG gebruikt koud water om gebouw koel te houden

nieuws
Foto: Google Maps - Streetview

Koud water om het gebouw koel te houden. In het UMCG wordt deze dagen hard gewerkt om de warmte buiten de deur te houden.

“Wat we doen is dat we de warme buitenlucht afkoelen met koud water”, vertelt Jaap Heerma van het UMCG. “Die koele lucht blazen we vervolgens onze gebouwen in. Daarbij maken we de lucht die we naar binnen blazen niet meer dan 6 of 7 graden kouder dan de buitenlucht. Dus dit betekent dat het tijdens tropische dagen binnen warmer is dan in andere jaargetijden. Een groter temperatuurverschil met buiten wordt als onaangenaam ervaren en bovendien kost het veel geld.”

Om de gebouwen te koelen wordt gebruik gemaakt van twaalf koelmachines, waarvan er zeven vrij nieuw en duurzaam zijn. Toch verbruiken deze nogal wat aan energie. “We doen ons best om het zo duurzaam mogelijk te doen en letten daarbij op de kosten. Zo staat de ventilatie van de kantoren tijdens de weekenddagen uit. Echter hebben we ook een aantal oudere gebouwen die slecht geïsoleerd zijn. In de winter zijn deze gebouwen slecht te verwarmen, en in de zomer zijn ze slecht koel te houden. De koelmachines samen gebruiken ongeveer 1,1 megawatt per uur. Per uur ja, reken maar uit.”