Tönnis de Vries: “Ik kijk met vreselijk veel plezier terug op de afgelopen zes weken”

oogochtendshow
Foto's: Tönnis de Vries, bewerking: OOG

Tönnis de Vries is terug van zijn fietstocht door Spanje en Portugal. Hoewel hij niet alle doelen heeft kunnen verwezenlijken, kijkt hij wel “met vreselijk veel plezier terug op de afgelopen zes weken.”

Na 6 weken onderweg te zijn geweest in Spanje en Portugal is Tönnis afgelopen zondag, tijdens Bommen Berend, weer teruggekeerd op de Grote Markt in Groningen. Het ging niet helemaal volgens plan, omdat het niet mogelijk bleek te zijn om vanuit Santiago met de nachttrein te reizen. In plaats daarvan zat hij 16 uur in de nachtbus naar Barcelona, waarna hij naar Gerona reisde om het vliegtuig te pakken.

Minder kilometers, andere doelen wel bereikt

“De reis is meer dan de moeite waard geweest!” zegt Tönnis, hoewel hij de 3000 kilometer toch niet heeft gehaald. Dit was één van de reisdoelen. In Barcelona aangekomen had hij nog wel naar Gerona kunnen fietsen om de kilometers te halen, maar een opstandige kuitspier en niet meer optimale fiets deden hem besluiten ander vervoer te nemen. Ondanks dat zegt Tönnis wel “met vreselijk veel plezier” terug te kijken op wat er de afgelopen zes weken voorbij is gekomen.
Daarnaast is hij een slordige 12 kilo lichter geworden, heeft hij zijn hoofd kunnen schoonmaken en heeft hij heel veel mooie indrukken opgedaan. Hij heeft het als een emotionele rollercoaster ervaren, die zeker de moeite waard is geweest.

“Het mooiste waren de kleine ontmoetingen”

Terugkijkend op de reis, vind hij het aankomen in Fisterra een hoogtepunt. Maar toen hij met een vriend terugkeek op de reis, kwam hij tot de ontdekking dat ook de vele kleine ontmoetingen op onmogelijke plekken voor hoogtepunten heeft gezorgd. Zo noemt hij een klein supermarktje in de middle of nowhere, waarin hij mensen tegenkwam die daarvoor 35 jaar in Zuid-Afrika hadden gewoond.
Verder vond hij Portugal het prettigst om te fietsen, zowel het stuk naar Lissabon als dat naar Porto.

Tekst gaat onder afbeelding verder.Overzichtskaart fietsroute Tönnis de Vries update 07

Eindstand voor Stichting WelMobiel

De fietstocht van Tönnis de Vries duurde in totaal zes weken en ging rondom het Ibirische schiereiland, door Spanje en Portugal. Met deze tocht wilde De Vries geld inzamelen voor om geld in te zamelen voor een nieuw vervoermiddel voor Stichting WelMobiel. De teller staat op 1427 euro, maar daar kan nog meer bij komen. Hij verwacht dat de eindstand rond de tweeduizend euro zal uitkomen.
Daarnaast is hij ook erg blij dat hij aandacht heeft kunnen vestigen op de stichting WelMobiel. Als chauffeur voor deze stichting hoorde hij soms echt schrijnende verhalen. Hoewel er volgens hem veel echt goede opvang is in Nederland, constateert hij dat er nog steeds heel veel werk te verrichten is.
De crowdfundingactie blijft voorlopig nog openstaan en zal er worden gekeken dat er met andere initiatieven nog lucratieve acties kunnen worden ondernomen om het geld bij elkaar te brengen.

Wil je ook doneren? Dit kan via de actiesite Groeiend Groen.

Tönnis de Vries belde nog één keer met de OOG Ochtendshow, om terug te kijken op zijn reis. Vanaf woensdag is hij ook weer actief als chauffeur bij Stichting WelMobiel.

Deel dit artikel: