Tönnis de Vries: “Het liep anders dan was gepland!”

oogochtendshow
Foto door Nobre Gavana @ Google Streetview

Op zijn 3000 kilometer lange fietstocht door Spanje en Portugal is Tönnis de Vries aangekomen in Aveiro. Het was een bijzondere week voor Tönnis: “Het liep anders dan was gepland!”

Aveiro ligt ongeveer 80 kilometer ten zuiden van Porto, in Portugal. De stad werd door diverse mensen daar omschreven als het Venetië van Portugal. Tönnis vindt het er wel erg mooi en met een pittoreske haven is het leuk om aan te doen als je in de buurt bent, maar het is niet de moeite waard als reisdoel, vindt hij. Toch heeft hij er een leuke avond doorgebracht, aan de haven.

Afgelopen week niet zoals gepland

Zoals iedere week belde de OOG Ochtendshow met Tönnis voor een update, maar dit gebeurde wat later dan gepland vanwege technische problemen. Dat kwam onbedoeld behoorlijk overeen met de situatie van De Vries, omdat afgelopen week voor hem ook heel veel niet volgens planning ging.

Zo is in Portugal een andere tijdszone, waardoor hij niet helemaal zeker was of hij wel op het juiste moment klaar zat voor het telefoontje met Groningen. Gelukkig kwam dat allemaal wel weer goed.
Wat ook niet helemaal gepland was, was dat hij onverwachts een lift kreeg van twee Spaanse broers. Het was een mooie avondrit langs de kust met twee bijzondere mannen. Eentje sprak geen Engels en de andere deed een mooie poging, maar met handen en voeten erbij kwamen ze er wel uit. Tönnis vond het echt een onvergetelijke ervaring, zo vertelt hij.

Een lekke band en 4 gebroken spaken

Het was ook wel een hectische week. Zoals vorige week gemeld, was het de bedoeling om de nachttrein naar Lissabon te nemen. Om dat te kunnen doen is hij eerst van Sevilla naar Huelva is gefietst. Dat was geen straf voor Tönnis, want het was een geweldige tocht met veel weids landschap. In Huelva wilde hij een Flixbus naar Faro nemen, omdat het niet op een andere manier mogelijk was om in Lissabon te komen. Helaas bleek bij aankomst dat de bus al was volgeboekt, waardoor hij een extra nacht daar moest doorbrengen. De volgende ochtend was hij naar Albufeira gefietst, omdat de bus daar ook zou vertrekken. En dat ging niet zonder slag of stoot.

Door een onverhard pad kreeg hij een lekke band. Toen hij die had geplakt kon hij geen fietspomp vinden en moest hij 5 kilometer met de bepakte fiets lopen. Bij een mooie oude autogarage werd wind in de banden gepompt. Toen hij daarna 30 kilometer verder was gefietst, kwam hij in een enorm gat in de weg terecht, waardoor hij 4 spaken brak. Hiermee kon hij nog maar net doorfietsen naar Albufeira. Ondanks dat daar heel veel fietsverhuurbedrijven zitten, was het nog flink zoeken naar een fietsenmaker. Daarvoor moest hij dan weer 6 kilometer klimmen. Bijkomend voordeel was wel dat hij langs het treinstation van Albufeira Ferreira kwam, waar hij alsnog met een trein naar Lissabon kon. Dit was ook één van zijn doelen, die hij rond 10 uur ’s avonds kon bereiken.

Overzichtskaart fietsroute Tönnis de Vries update 05

Kilometervreter

Waar Tönnis zich de laatste tijd ook mee bezig houdt, is hoeveel kilometers hij maakt. Dit ook omdat een deel van de sponsoring gebaseerd is op het aantal kilometers. Hij heeft afgelopen week de 200 in ieder geval gehaald. In de omgeving van Santiago verwacht hij echter dat het niet zal meevallen om 80-90 kilometer per dag te doen. Hij probeert daarom zoveel mogelijk in Portugal extra kilometers te maken. Het is ook niet onmogelijk dat hij de laatste 30-40 kilometer in Nederland zal doen, om de als doel gestelde 3000 kilometer te kunnen halen.

Opbrengst tot nu toe

De fietstocht van Tönnis de Vries duurt zes weken en zal hem rondom het Ibirische schiereiland voeren, waarbij hij door Spanje en Portugal zal fietsen. Met deze tocht van 3.000 kilometer wil De Vries geld inzamelen voor om geld in te zamelen voor een nieuw vervoermiddel voor Stichting WelMobiel.  De teller staat nu op 1342 euro en daar mag zeker wel meer bij! Wil je ook doneren? Dit kan via de actiesite Groeiend Groen.

Volgende week, volgende update

Tönnis verwacht nog twee dagen in Portugal te zijn, waarna hij dan weer in Spanje verder gaat. De komende tijd heeft hij een aantal reisdoelen, zoals Porto die hij vandaag hoopt te bereiken. Hij wil dan naar Santiago, die hij volgende week dinsdag hoopt te zijn gepasseerd, maar hij weet nog niet precies van waaruit hij zijn volgende update zal brengen. Volgende week wordt sowieso zijn laatste reisverslag op locatie, want Tönnis reist op 28 augustus per vliegtuig vanuit Biarritz weer naar Groningen.

Hieronder het volledige reisverslag van Tönnis de Vries, zoals het te horen was in de OOG Ochtendshow:

Deel dit artikel: