Studenten gaan volgend jaar 105 euro meer collegegeld betalen

nieuws
Foto: StockSnap via Pixabay

Studenten op de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool gaan vanaf september 2023 105 euro meer betalen om te mogen studeren dan in het collegejaar dat komende week van start gaat. Dat meldt het ANP na berichtgeving in universiteitsblad DUB.

Naast de RUG en de Hanzehogeschool geldt de prijsstijging van het collegegeld voor alle hogescholen en universiteiten in het land. Volgens het ministerie van Onderwijs moet in het studiejaar 2023-2024 een bedrag van 2.314 euro betaald worden om te mogen studeren. Normaal gesproken volgt de verhoging van het collegegeld de inflatie in april. Maar omdat de inflatie dit jaar zo uitzonderlijk hoog was, heeft het kabinet gekeken naar de gemiddelde inflatie over twaalf maanden. Met deze nieuwe rekenmethode wil het kabinet voorkomen dat studenten worden verrast als de inflatie plots omhoog schiet en daarmee ook hun collegegeld.

De nieuwe rekenmethode pakt gunstiger uit voor studenten. Volgens de oude methode zou het bedrag op 2.420 euro komen te liggen. Het ministerie wil het lesgeld op het mbo op dezelfde manier gaan verhogen. “Ik hoor en begrijp de zorgen van studenten over de stijgende kosten voor onder meer boodschappen en energie”, laat minister Dijkgraaf van Onderwijs aan het ANP weten. Volgens Dijkgraaf is het een technische maatregel die hij sowieso had willen invoeren, en die dan ook losstaat van eventuele koopkrachtmaatregelen.