Ssst na 22.00 uur stilll: “Over een paar weken weten we of deze campagne werkt”

De Schildersbuurt kampt al jarenlang met overlast van studenten. Een campagne, die maandag van start ging, moet het tij gaan keren.

“De problemen in de Schildersbuurt spelen al heel lang”, vertelt Frank Brander van de gemeente Groningen. “Sinds de eerste overlastmeldingen binnen kwamen zijn we na gaan denken hoe we dit aan kunnen pakken. Dit heeft geresulteerd in een campagne. In de wijk hangen er nu bijvoorbeeld vlaggen waarop staat te lezen ‘Ssst na 22.00 uur stilll’ en ‘Ssst voor 09.00 uur stilll’. Daarnaast zijn er teksten aangebracht op verschillende bankjes en lantaarnpalen en is het op het plein in de wijk de tekst ‘ssstt’ te zien als je met een drone zou gaan vliegen. Het is een stukje bewustwording wat we er mee willen creëren.”

Interne kanalen
Maar het is niet het enige wat er gedaan wordt. “Je hebt enerzijds de fysiek zichtbare kant, waarbij er ook nog flyers zijn geplaatst. Maar ook via de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool, de organisatie van de KEI-week en studentenvereniging Vindicat wordt er aandacht aan besteed. Via hun interne kanalen wordt er op gewezen om rekening te houden met de buurtbewoners in de wijken. Studenten wordt duidelijk gemaakt dat in de wijk waar zij wonen ook mensen wonen die er een gezin hebben, die hun werk hebben.”

“Vlaggen blijven een aantal weken hangen”
Of de campagne een succes is kan nu nog niet gezegd worden. “De actie valt op. We krijgen al reacties binnen uit diverse andere wijken of daar ook zoiets opgezet kan worden. Dat gaan we dus niet doen. Deze actie is voor de Schildersbuurt ontwikkeld. En of de actie werkt, dat is afhankelijk van hoeveel overlastmeldingen er binnen gaan komen. Als we de komende periode minder meldingen krijgen dan heeft het gewerkt.” Volgens Brander blijven de vlaggen en teksten een aantal weken hangen, daarna worden ze weer weggehaald. “Dit is de periode dat de studenten arriveren. Je hoeft het niet eindeloos te laten hangen, dat heeft geen zin.”