Ruim twintig huurders in voormalige ANWB-pand betaalden jarenlang te veel huur

nieuws
Foto via Google Streetview

De Huurcommissie heeft dinsdag aangegeven dat 22 huurders van appartementen in het voormalige ANWB-pand aan de Trompsingel in Stad jarenlang teveel huur hebben betaald. Daarover schrijft het Dagblad van het Noorden.

Het complex telt in totaal 124 woningen. Na een verbouwing kregen de woningen het energielabel A++, terwijl dit volgens de Huurcommissie label D had moeten zijn. Voor energiezuinige woningen mag de verhuurder meer huur vragen, terwijl de bewoners voor hoge energierekeningen komen te staan. Hierdoor is er teveel huur betaald aan vastgoedinvesteerder Pronkjewail. De maandelijkse huurprijzen van de 22 appartementen zijn door de Huurcommissie met terugwerkende kracht verlaagd, waarbij het gaat om bedragen tussen de honderd en tweehonderd euro per maand.

Drie complexen
Aan de uitspraak van de Huurcommissie is een jarenlange strijd voorafgegaan. Adviesbureau Frently stond de bewoners de afgelopen jaren bij, en volgens hen heeft de uitspraak ook gevolgen voor huurders van twee andere panden van Pronkjewail, waar de Huurcommissie nog een uitspraak over moet doen. Mogelijk hebben de huurders van de drie complexen samen in totaal mogelijk miljoenen euro’s aan huur te veel betaald.

SP pleit voor onderzoek
Afgelopen voorjaar pleitte de gemeenteraadsfractie van de SP om een groot onderzoek te starten naar verhuurders die sjoemelen met de energie-indexering van appartementen.