SP eist grootschalig onderzoek naar gesjoemel met energie-indexering

nieuws
Foto via Google Streetview

De gemeente Groningen moet een groot onderzoek starten naar verhuurders die sjoemelen met de energie-indexering van appartementen. Daarvoor pleit de gemeenteraadsfractie van de SP vrijdagochtend, naar aanleiding van berichtgeving door stadsblog Sikkom.

Het stadsblog maakt melding van mogelijke fraude met de energie-indexen door verhuurder Pronkjewail in de Stad. De verhuurder zou in appartementen aan de Trompsingel veel te lage Energie-Indices hanteren, waardoor een woning veel energiezuiniger is op papier dan hij in werkelijkheid is. Voor energiezuinige woninen mag de verhuurder meer huur vragen, terwijl de bewoners voor hoge energierekeningen komen te staan.

“150 euro extra aan huur en dan ook nog eens je blauw betalen aan energie, dat kan echt niet”, stelt SP-raadslid Hans de Waard. “Huurders moeten ervan uit kunnen gaan dat zij een eerlijke prijs betalen voor hun appartement of woning. Gesjoemel hiermee moet wat ons betreft hard aangepakt worden.”

De SP  eist dan ook een grootschalig onderzoek binnen de gemeente Groningen. Daarnaast moet de gemeente huurders bijstaan die zijn getroffen door fraude, zodat ze de teveel betaalde huur terugkrijgen. “Er zijn veel commerciële verhuurders in Groningen. Wij gaan er vanuit dat Pronkjewail niet de enige verhuurder is die sjoemelt”, aldus De Waard.