Replica’s pop-upplaten uit anatomieboek Aletta Jacobs nu te koop in Universiteitsmuseum

nieuws
Foto: Universiteitsmuseum Groningen

In het Universiteitsmuseum zijn vanaf nu een aantal replica’s van de illustraties uit Aletta Jacobs’ boek ‘De vrouw, haar bouw en haar inwendige organen’ te koop.

De pop-up platen zijn hiervoor speciaal bewerkt door ‘illusion manager’ Frans van Hoesel, nadat het museum begin februari een originele, eerste druk van het boek in handen kreeg. Met haar boek wilde Jacobs de Nederlandse samenleving voorlichten over het vrouwelijke lichaam, omdat het haar was opgevallen hoe weinig mensen over het vrouwelijk lichaam wisten. De medische wereld richtte zich ook toen nog voornamelijk op het mannelijk lichaam.

Het boek kreeg schitterende pop-up platen die gedetailleerd inzage geven in de bouw van het vrouwelijk lichaam. Die zijn tot  eind november te bewonderen in de 59ste editie van de kunsttentoonstelling La Biennale di Venezia, in Italië. Maar om iedereen in Nederland ook de kans te geven kennis te maken met dit unieke erfgoed, heeft het museum de belangrijkste platen opnieuw laten drukken. Ze zijn voor 4,95 euro te koop in het Universiteitsmuseum aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat.